Pakrački srednjoškolci danas nemaju klasičnu nastavu jer, trinaestu godinu za redom, u Srednjoj školi Pakrac održavaju se tradicionalni i među učenicima vrlo popularni „Dani bez dnevnika“.

2
U ovom neformalnom obliku nastave,kojem je glavni cilj druženja učenika i nastavnika u drukčijoj, opuštenijoj atmosferi i stjecanje znanja i vještina drugačijim pristupom, sudjeluje 500-ak učenika, a ovogodišnja tema je posvećena ekologiji.

„Ove godine imamo 30 različitih radionica na kojima je cilj iskoristiti postojeće sirovine i napraviti gotov proizvod tako da većina učenika koristi raznu vrstu plastike, papira ili neke druge vrste materijala koje je netko bacio, a nama koristi u izradi različitih predmeta“, rekla nam je profesorica Jelena Ivanović koja je uz profesorice Goranu Vukadinović, Miru Radanović, Zvjezdanu Šteković i Anitu Dašek, jedna od organizatorica ovogodišnjih Dana bez dnevnika.

 

3Tako su se neke od učionica pretvorene u radionice izrade svijećnjaka, ukrasnih kutija, okvira, izrađivao se nakit, različite ukrasne instalacije poput mozaika od plastičnih čepova, podmetača, ukrasnih tegli za biljke i slični predmeti. Učenici i profesori ove godine posvetili su se i uređenju školskog okoliša, posadili mini začinski vrt, ružičnjak, mali voćnjak te izradili i vrtni komposter.

Nakon radionica svi predmeti bit će izloženi u holu škole, a  21. i 22. travnja od 11 do 14 sati bit će organizirana i simbolična izložba na kojoj će građani moći kupiti ove zanimljive i kreativne uratke, a sva prikupljena sredstva učenici će pokloniti u humanitarne svrhe.

5
Ovogodišnji Dani bez dnevnika imao je i prezentacijski karakter jer su pakračku srednju školu posjetili i osmaši iz Pakraca, Lipika, Daruvara, Sirača, Garešnice i drugih okolnih gradova gdje su buduće srednjoškolce profesori domaćini upoznali sa zanimanjima koje nudi pakračka škola.

Prvi dan ove manifestacije, iako je bio posvećen terenskoj nastavi koju je pokvarila jučerašnja kiša, prošao je u sportskim aktivnostima u dvorani.

 

VIDI FOTOGALERIJU