Članovi Povijesnog društva Pakrac – Lipik početkom travnja su na poziv mještana Brezina obavili terenski pregled potencijalnih arheoloških lokacija gdje su nakon obilaska nekoliko oranica, u neposrednoj blizini željezničke pruge, naišli na zanimljive cigle identificirane kao rimske koje su uslijed oranja izvučene na površinu.

P1010886

Dvije cigle veličine 43x31x 4,5 centimetara pronađene su gotovo cijele te još više manjih ulomaka, a nekoliko cigli je označeno s posebnim oznakama koje su često imale praktičnu funkciju hrapavljenja površine radi boljeg prianjanja žbuke.

„Ostaci su vrlo vrijedni jer nam ukazuju na postojanje važnog rimskog lokaliteta u Brezinama koji bi trebalo što prije istražiti kako bi napokon otkrili važnost i značaj ovog područja tijekom rimske vladavine. Ovim putem pozivamo sve sa područja Pakraca i Lipika koji pronađu neuobičajene predmete ili ulomke na svojim poljima i oranicama da se jave Povijesnom društvu ili Muzeju grada Pakraca kako bi zabilježili navedene lokalitete i odredili starost pronađenih predmeta. Svaka nova informacija ili predmet su dobrodošli u pokušaju sklapanja slagalice o povijesti ovoga kraja“, rekla nam je Jelena Hihlik, ravnateljica pakračkog muzeja.

P1010916

Kako nam je dodala Hihlik, Brezine su selo u kojem su dugi niz godina mještani pronalazili antičke artefakte. Prilikom oranja su na površinu izlazili ulomci keramike i dijelovi rimske cigle, a arheologinja Dubravka Sokač- Štimac još je 1978. u monografiji Pakraca pisala o Rimljanima u Brezinama.