županija Dan državnosti 2024

U ponudi Sportske zajednice Grada Pakraca od listopada prošle godine nalazi se i deset električnih bicikala koje građani mogu vremenski ograničeno unajmiti. Popularni e-bike marke Apache donedavno im je bio dostupan potpuno besplatno, a grace period je trajao sve do 1. ožujka. S prvim ožujskim danima SZGP započinje s naplaćivanjem ove, pokazalo se, vrlo tražene usluge.

Glavna Large 

- Iako zima nije relevantan pokazatelj interesa građana za korištenjem električnih bicikala, mi smo imali pedesetak korisnika koji su vozili unatoč niskim temperaturama. Uglavnom su to bili pojedinci s potrebama od nekoliko sati do onih od nekoliko dana. Bila je i jedna organizirana grupa učenika koji su biciklima, zajedno s profesoricom, odradili sat razrednika. To nam daje za pravo ustvrditi da je interes za e-biciklima velik, ali i na određen način pokazuje raznovrsnost njihove primjene. Povećanu potražnju očekujemo već s prvim proljetnim danima. Ova investicija pokazuje se kao pun pogodak, jer Pakračani vole bicikl, rekao nam je Domagoj Ajman, tajnik gradske Sportske zajednice.

Konačnu istinu pokazat će komercijalna primjena, jer ćemo od 1. ožujka za užitak koji nudi avantura e-bikeom morati platiti. Iz Zajednice su u javnost pustili cjenik najma od sata korištenja sve do maksimalnih 7 dana. Izdvojit ćemo početnu cijenu od 20 kuna za sat vožnje, koja se postupno smanjuje sve do dnevnog 24-satnog najma za 80 kn. Vikend će vas koštati 150 kuna za bicikl, a maksimalnih 7 dana platit ćete 300 kuna.

Usporedbe radi, površnim pregledom nekih web stranica putem kojih iznajmljuju e-bicikle, cijena u Zagrebu za poludnevni najam bicikala (12 sati) je 250 kuna, a dnevni ide do 500 kuna. Na Jadranu se cijene kreću od 50 kn za sat korištenja do dnevnih najmova od 240 kn (Umag). Pritom treba imati u vidu da usluge iznajmljivanja vrše privatni obrti. Navedene lokacije možda nisu idealne za usporedbu s našim malim gradićem, ali zgodno je znati.

Istakunte cijene „brani“ i Jure Rosić, djelatnik SZGP, koji objašnjava da prvenstvni cilj nije neka posebna zarada, već stvaranje određene novčane zalihe dostatne tek za redovno održavanje i servisiranje bicikala. Pritom kaže da treba imati na umu da su u pitanju brdski bicikli koji traži nešto više servisne pažnje od e-bika specijaliziranog za gradsku vožnju.   

IMG 20210302 122945 Large

Uredno registrirane u policijskoj postaji Pakrac, gradske e-bicikle odnedavno je moguće unajmiti i s montiranim dječjim sjedalicama (2 komada), naglašava Ajman, što otvara mogućnost obiteljskog najma. Onim mlađima od 16 godina koji su obveznici nošenja zaštitne kacige, na raspolaganju stoje 4 potpuno nove. Proces naplate korištenja trenutno se vrši virmanski (račun stiže na kućnu ili e-mail adresu), dok je ono jednostavnije plaćanje na licu mjesta zasad samo u najavi. 

Najam bicikla moguć je za pravne i fizičke osobe tako da se prijave u SZGP na telefon 099 706 0281 ili mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., odnosno u ured Zajednice u gradskoj sportskoj dvorani, ulaz do zgrade osnovne škole. Prilikom potpisivanja potvrde o najmu od korisnika se uzimaju sljedeći podaci: ime i prezime, OIB, adresa, broj mobitela i e-mail.

Podsjetimo, električne bicikle je kupio Grad Pakrac, a uz njih i električni skuter koji bi trebao koristiti gradski komunalni pogon. Ova električna vozila vrijedna 128.000 kuna nabavljena su na natječaju po principu „najbrži prst“ Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na kojem se Grad Pakrac natjecao u srpnju prošle godine. Tim načinom je osigurano 40 posto vrijednosti sredstava, dok je preostalih 60 posto, ili oko 77.000 kuna financirao gradski proračun.

149060334 4313404748690145 5315665435699891035 n

IMG 20210302 092338 Large

županija Dan državnosti 2024