Za nedjeljne izvanredne saborske izbore na području Grada Pakraca tehnički je sve spremno, rekao nam je četiri dana prije otvaranja birališta Tomislav Petrač, predsjednik Gradskog izbornog povjerenstva.

Od 7 do 19 sati u nedjelju će biti otvorena 23 biračka mjesta, ista ona na kojim su birači glasovali lanjskog studenog i prethodnih godina. Na njima će raditi 24 biračka odbora (dodatni za manjinske izbore) koji su sastavljeni od 48 nestranačkih ljudi (predsjednici i zamjenici) imenovanih od strane GIP i 192 osobe imenovane od strane političkih stranaka koje su činile saziv prošlog Sabora pri čemu su stranke zastupljeno proporcionalno. Završna edukacija za  članove biračkog odbora održana je u srijedu.

Osim članova biračkih odbora na biralištima će biti i stranački promatrači o čemu Gradsko izborno povjerenstvo nije do zaključivanja još imalo saznanja. No, znaju da u ovim izborima na području Grada Pakraca se neće provoditi izlazna anketa, ali će anketari agencije Ipsus puls biti u Marinom Selu i Brezinama, a volja je birača hoće li u njoj sudjelovati.

Na dan provođenja izbora GIP će raditi u prostorijama gradske uprave, a za birače s područja oba grada koji će, žele li glasovati, morati po potvrde da su upisani u popise birača, bit će otvoren cijelog vremena i ured državne uprave u prizemlju iste zgrade.

Sve je dakle, što se tiče tehnike provođenja izbora, isto kao i lani. Čak su i formati glasačkih listića isti, oni ogromni što nalaže potrebu da na svakom listiću budu imena svih kandidata radi potrebe preferencijalnog glasovanja.

Osnovna glasačka pravila

Na glasačko mjesto ponesite važeću osobno iskaznicu radi identifikacije. Nitko ne može za nikoga, bez obzira na srodstvo i posjedovanje osobne iskaznice glasovati niti itko može imati dva glasa pa pripadnik nacionalne manjine ne može glasati na posebnom (manjinskim) izborima i općim već se mora odlučiti u kojim izborima sudjeluje.

Preferencijalni glas je glas za točno određenog kandidata s liste i vrijedi samo ako je zaokruženi redni broj ispred imena kandidata na listi za koju ste već dali glas, primjerice lista broj 1, kandidat s iste liste broj 10, a nevažeći je preferencijalni glas ako glasujete za jednu listu (primjerice broj 1), a preferencijalni glas date kandidatu bilo kojeg broja s liste broj 9 ili neke druge osim 1.

Radi brojanja preferencijalnih glasova, postupak  brojanja glasova za biračke odbore trajat će nešto duže nego obično. Građani će tijek unosa rezultata moći do razine gradskog izbornog povjerenstva pratiti iste večeri izravno na internet stranici DIP-a, a rezultate s pojedinih biračkih mjesta ćemo objaviti u lokalnim medijima.