Ponosnim prisjećanjem na svoj doprinos u stvaranju i obrani Hrvatske i poslijeratnoj obnovi te motivacijskim obraćanjem članstvu pred nadolazeće predsjedničke izbore sinoć je u dvorištu kurije Janković pakrački HDZ obilježio 29. godinu osnutka gradskog odbora za tadašnju općinu Pakrac. Prije toga su položeni vijenci i u pakračkoj župnoj crkvi održana misa, naizgled protokol kakav je već godinama uobičajen. No za dugogodišnje pratitelje takvih manifestacija sinoć se predstavio jedan drugačiji HDZ. Vidjelo se to u nizu detalja. Od toga da je bilo samo četiri govornika koji su svaki govorili nešto manje od pet minuta (lani je dr. Glavić govorio 40 minuta) pri tom niti jednom ne spomenuvši bilo koju drugu stranku. Nisu spominjani nikakvi unutarnji neprijatelji. Izostali su i „partizani“ i „komunisti“ i sva inače uobičajena etiketiranja, kao i bilo kakvo euforično prisvajanje nedavne hrvatske povijesti. Prepoznalo je to i oko 200 okupljenih članova koji ovog puta govornike nisu prekidali euforičnim pljeskom.

Filmovi o dr. Šreteru i obnovi

Prije bilo kakvih govora prikazana su dva kratka dokumentarna filma. Prvi je bio govor dr. Ivana Šretera u prigodi osnivanja stranke 19. kolovoza 1990. godine pred Hrvatskim domom u Pakracu, dok je drugi film prikazao kako je Pakrac izgledao nakon ratnih razaranja 1992., a kako, uključujući i društveni život,  u proljeće ove godine.

Pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević se na početku, kao i svi kasniji govornici, prisjetila prvog predsjednika pakračkog HDZ-a dr. Ivana Šretera i njegove tragične domoljubne sudbine, a ostatak govora posvetila aktualnim projektima kojima nastoje poboljšati život u Pakracu što ne bi bilo moguće bez izrazite  potpore Vlade Republike Hrvatske podsjetivši  kako je Pakrac u ožujku po drugi put tijekom svojeg mandata posjetila i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar – Kitarović, ali i na povijesni trenutak iz svibnja u Okučanima kada je Pakrac dobio dodatni status potpomognutog područja čime je ispravljena nepravda nekih prethodnih vlada.

Davor Huška, predsjednik GO HDZ-a, podsjetio je na povijesni tijek nastanaka HDZ-a u Pakracu  kao i o njegovom  kontinuitetu koji se između ostalog očitava u činjenici da su svi dosadašnji pakrački gradonačelnici dolazili iz redova ove stranke uputivši pri tome predstavnicima pakračke gradske uprave, na čelu s gradonačelnicom, čestitke na ostvarenim rezultatima, ali i zahvalnost članstvu u Pakracu, Lipiku i županiji na ustrajnosti u izlascima na izbore.

Huška je, kako je to najavio prije dva mjeseca u intervjuu za naše lokalne medije, rekao da se nakon 12 godina u veljači više neće kandidirati za čelno mjesto GO HDZ-a Pakrac, ali će i dalje svojim iskustvom i znanjem biti na raspolaganju budućem stranačkom vodstvu. Dio govora je posvetio i aktualnoj Predsjednici RH i stranačkoj kandidatkinji na predstojećim izborima Kolindi Grabar - Kitarović naglasivši njen doprinos i privrženost Pakracu te pozvao članstvo da joj daju glas.

Zahvala kroz realizaciju sna žrtava

Čestitku prigodom 29. obljetnice osnivanja Hrvatske demokratske zajednice u Pakracu uputio je i  dr.  Željko Glavić, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Požeško-slavonske županije, naglasivši kako je upravo Pakrac jedan od simbola žrtve velikosrpske politike tijekom ratnih razaranja, ali i simbola obnove Republike Hrvatske. I on se s posebnim pijetetom prisjetio dr. Šretera i njegovih suradnika koji su na početku stvaranja naše države dali jedan nemjerljiv doprinos, istaknuvši kako im se možemo zahvaliti i odužiti samo na jedan način, a to je da strpljivo nastavimo izgrađivati našu domovinu onakvom kakvom su je oni sanjali, također pozvavši članstvo da izađe na izbore i daju glas njihovoj kandidatkinji.

Ljubav i zajedništvo zalog razvoja

Pomoćnik glavnog stranačkog tajnika Josip Šarić, sinoć u svojstvu izaslanika predsjednika HDZ-a RH Andreja Plenkovića, pozdravio je pakračke HDZ-ovce, naglasivši da je iz prikazanog filma vidio kako je mržnja rušila, ubijala i uništavala Pakrac, ali i da se istovremeno vidi i to kako je ljubav, predvođena HDZ-om sve ove godine, popravila, izgradila i nastavila razvijati  grad. Takav uspjeh pripisao je  potrebnom zajedništvo na svim razinama. Gledajući u budućnost Šarić je napomenuo da su neki članovi „prespavali“ parlamentarne EU izbore, ali se to ne smije dogoditi za predsjedničke, posebice u Dalmaciji i Slavoniji odakle je HDZ uvijek dobivao najviše glasova. On je ocijenio da su predsjednički izbori vrlo važni jer mogu biti značajan vjetar u leđa za parlamentarne izbore iduće godine koji trebaju rezultirati još jednom HDZ-ovom vladom kao čimbenikom daljnjeg razvoja Hrvatske kroz započete projekte.

Svečani program obilježavanja 29. obljetnice osnivanja Hrvatske demokratske zajednice u Pakracu započeo je poslijepodnevnim polaganjem vijenaca i svijeća poginulim hrvatskim braniteljima na Rimokatoličkom groblju u Pakracu, kod biste prvog predsjednika Republike Hrvatske i prvog predsjednika HDZ-a dr. Franje Tuđmana te kod biste dr. Ivana Šretera, što se dobro poklopilo s jučerašnjim Međunarodnim danom nestalih osoba.

Među uzvanicima, za razliku od ranijih godina kada su dolazila izaslanstva iz svih općina i gradova županije i šire,  bili su tek susjedi iz Lipika te mr. Marko Širac, počasni građanin Pakraca.