Nakon uspješnih izgradnji ponajprije nogostupa u Aleji kestenova, ali i nekih manjih, sada bi svi u svojim životnim sredinama htjeli nogostupe, proizlazi iz rasprave u aktualnom satu sinoćnje sjednice Gradskog vijeća Pakrac koji je trajao 50 minuta.

Mihajla Pavković (SDP) je istaknula potrebu izgradnje nogostupa u ulicama Ivana Gorana Kovačića i Dalibora Duchača (podržao i Vlado Eck (HDZ), uz dopunu u također prekopakranskoj Ulici Stjepana Širca), Željka Pejša  Božić (HDZ) u Vukovarskoj, a Ivan Hofman (HDZ) u ostatku Aleje kestenova, Ivan Fričer (HDZ) završetak na Matkovcu. Odgovarajući pojedinačno na svaki ovaj upit-inicijativu gradonačelnica Anamarija Blažević je istaknula da nastavak modernizacije Aleje kestenova, (takozvana treća faza od INE do Voda Lipik) kreće već ovog mjeseca, a da se za zadnju fazu (od rampe do Hotela) čeka adekvatni natječaj, vjerojatno u MUP-u. Izgradnja nogostupa u Ulici Stjepana Širca kreće za desetak dana. Nogostup u Ulici Ivana Gorana Kovačića je trebao biti kandidiran umjesto Ulice Augusta Cesarca na natječaju LAG-a, ali su se ispriječili proceduralni problemi (katastarske čestice) no ona ostaje u planu kao što je u planu Ulica Dalibora Duchača za što je Grad spreman izdvojiti 200.000 kuna za projektnu dokumentaciju i onda zajedno sa ŽUC-om, u čijoj je nadležnosti, izvođenje kandidirati na nekom od natječaja. Za prometnice na jugu grada planirana je modernizacija u četiri faze: asfaltiranje i javna rasvjeta u nastavku Ulice Andrije Hebranga (uzbrdo istočno od stadiona), proširivanje za nogostup u Vukovarskoj ulici, povezivanje te ulice s Osječkom i novom ulicom prema Komunalcu, te izgradnja rotora na tom budućem  križanju.

U „nogostupsku“ problematiku se uključio i Dragan Marin (SDP) primjedbom da je nogostup u Aleji kestenova previše širine posvetio biciklistima, a premalo pješacima što je, kako je objasnila gradonačelnica, „zasluga“ projektanata i zakonskih rješenja, a ne gradske uprave.

Time nije iscrpljena prometna problematika jer je Igor Cavalli (HDZ) ponovio zahtjev za izgradnjom autobusnih stajališta na cesti Omanovac-Donja Obrijež što je u nadležnosti ŽUC-a, Eck saniranje opasnog pružnog prijelaza u Duhačevoj (nadležnost HŽ). Neven Garača (SDP) je upozorio na neredovito košenje uz državnu cestu prema Daruvaru i Požegi gdje se od trave povremeno ne vide znakovi. S njim se složila gradonačelnica uz opasku da je to u nadležnosti Hrvatskih cesta s kojima je u kontaktu i nada se boljem. Garača je dobio odgovor da je privremeni nerad javne rasvjete u Prolazu baruna Trenka, kao i na još nekim okolnim lokacijama, posljedica radova na glavnom gradskom trgu.

Više svjetla u aktualni sat je „unijela“ dr. Kristina Milek (HDZ) pohvalivši na njenoj Krndiji nedavno zamijenjenu žutu javnu rasvjetu s LED tehnologijom što donosi više svjetla, a na njen upit gradonačelnica je rekla da je lani to učinjeno u središtu Pakraca, ove godine u više ostalih ulica, dok će dogodine to biti napravljeno i na gradskoj periferiji te nekim drugim naseljima.

Ponovo Omanovac, Šumetlica i Srednja škola

Osim prometne problematike bilo je interesa i za neke druge komunalne, uglavnom ponovljene,  teme. Miroslav Ivančić (HDZ) se zabrinuto upitao što se događa s tolikom sječom šume oko Pakraca, naročito na predjelu oko Planinarskog doma Omanovac.  Gradonačelnica je odgovorila da ne želi zalaziti u pravila struke, ali je svejedno potražila odgovor u Hrvatskim šumama, posebice za područje Omanovca jer je ono u strateškim planovima za razvoj turizma. Dobila je obećanje da će ono biti zaustavljeno. No odnedavno informacije govore o novoj sjeći te je ponovo zatražila odgovor. Zoran Krejči (SDP) se interesirao što za izgradnju vodozahvata Šumetlica znači pokretanje županijskih aktivnosti na izgradnji vodozahvata Kamenska. Gradonačelnica mu je odgovorila da joj je u Hrvatskim vodama rečeno da ta dva projekta ničime nisu povezana i da Šumetlica za sada ostaje u planovima Hrvatskih voda. Krejči je svoje drugo pitanje, što je pravo svakog vijećnika, usmjerio ka početku energetske obnove sportske dvorane koju Fond financira s 3,2 milijuna, a Gradu ostaje obveza od 3,8 milijuna upitavši je koliko je osigurano sredstava iz Ministarstva regionalnog razvoja i može li takav izdatak podnijeti gradski proračun.

Natječaj u Ministarstvu još traje, a i ako ostane to obveza Grada proračun to može podnijeti, kaže Blažević.

Upravno-društvene teme su bile prisutne kroz pitanje Božić-Pejše zašto je transparentnost gradskog proračuna od strane nadležnog tijela ocijenjeno s dobrim dok su neke druge jedinice lokalne samouprave na županiji dobile ocjenu odličan. Odgovorio je Vinko Pečanić, voditelj Odsjeka za financije, da je problem nastao jer nacrt proračuna za 2019. godinu nije objavljen na službenim stranicama Grada u vrijeme kada je to zahtijevalo nadležno tijelo što će ove godine biti popravljeno. Gradonačelnica je dodala da inače gradska službena stranica zahtijeva redizajn u pogledu bolje preglednosti i lakšeg snalaženja korisnika.

Marin je izrazio zabrinutost za pakračku srednju školu s obzirom da je od 145 pakračkih i lipičkih osmaša samo njih 25 upisalo nastavak školovanja u pakračkoj srednjoj školi te se založio da se Grad više umiješa u redizajn upisnih programa na što mu je gradonačelnica odgovorila da je problem što Ministarstvo dozvoljava nove upisne programe samo s postojećim kadrom i bez novog zapošljavanja. No problem je i što je Grad prije godinu dana pozvao Srednju školu na suradnju na tom planu, ali odgovora nema.