banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

Ivančić gradonačelnica

Umjesto uobičajenih komunalnih tema razna društvena pitanja su dominirala u propitivanju vijećnika izvršnu vlast unutar aktualnog sata na sjednici gradskog vijeća što je održana prekjučer što je svakako za pohvalu jer vijećnička dužnost nije da budu pomoćni komunalni redari nego i senzor za društvene pojave u okruženju. Tako su otvorene rasprave o stipendiranju studenata, projektu „Zaželi“, (ne)radu hotela, pomoći sportašima, kadrovskim teškoćama u gradskoj upravi, proglašenju suše, lokalnim medijima.

Anitu Skalnik (HDZ) je interesiralo kako je prošao natječaj za zakup hotela Pakrac. Gradonačelnica Blažević je potvrdila ono što smo  objavili nedavno – da se na dva ljetna natječaja nije nitko javio, vjerojatno i zbog straha izazvanog energetskom situacijom no i informirala da je hotel upravo dobio kategorizaciju tri zvjezdice i u cilju da to ne izgubi hotel je povjeren na upravljanje Poduzetničkom centru Pakrac  koji će njegov rad organizirati kao prenoćište, noćenje s doručkom, te će se vjerojatno na proljeće pokušati s novim natječajem za zakupca.

Tamaru Vujanić (SDP) je interesiralo hoće li se povećati studentske stipendije dozvoljavajući mogućnost da su moguće i potrebe promjene u sadašnjem sustavu stipendiranja s čim se složila i gradonačelnica. I ona smatra da su stipendije, posebice one najmanje od 400 kuna premale te će se ići za njihovim povećanjem pa makar to značilo da više neće biti stipendiranja baš svih zainteresiranih studenata nego će se naglasiti socijalni i deficitarni kriterij. Trenutno povećanje nije financijski moguće, već će to, kao i izmjene u sustavu, biti predmet razmišljanja za neki od slijedećih natječaja.

klub SDP

Zoran Krejči (SDP) je i prije načinjanja dnevnog reda otvorio proračunske teme pitanjem o razlozima zbog kojih su u odjelu za financije u manje od godinu dana dvije osobe dale otkaz na što mu je pročelnik Tomislav Petrač odgovorio da je razlog osobne prirode, odnosno odlazak na druga radna mjesta, ali toj je temi rasprava opet vraćena u sklopu točke o proračunu. Krejči je skrenuo pažnju i na činjenicu da je Darko Baronica, dobio nedavno vrijednu nagradu Hrvatskog novinarskog društva za rad u našim lokalnim medijima, što je bio povod gradonačelnici da čestita i poprilično pohvalno se izrazi o radu dotičnog i cjelokupne redakcije Pakračkog lista.

Vraća se „Zaželi“

Miroslava Ivančića (HDZ) je interesiralo što je s projektom „Zaželi“. Gradonačelnica je rekla da je u tijeku prijelazno razdoblje od pola godine kada se projekt financira iz nacionalnih izvora prije nego što započne njegova trogodišnja provedba sredstvima fondova EU za što je Gradsko društvo CK Pakrac kandidiralo projekt s 25 zaposlenih, a sam Grad s 30. Projekt CK jer pred potpisivanjem ugovora, a za gradski se to očekuje uskoro tako da ona očekuje da će kroz „Zaželi“, koji se pokazao kao dobar i za nezaposlene žene i za korisnike, ove jeseni posao moći dobiti 55 osoba, a tim i brojna staračka domaćinstva skrb.

Dr. Kristina Milek se raspitivala pomaže li Grad sportašima koji se plasiraju na međunarodna natjecanja, konkretno za trkačicu Sendi Štrbac na što je od A. Blažević dobila potvrdan odgovor i načelno i u konkretnom slučaju pri čemu se nastoje uključiti i druge institucije, u konkretnom slučaju Turistička zajednica.

Mihaela Andrijanića (HDZ) su interesirale prijave po  pitanju proglašenje elementarne nepogode suše na što mu je pročelnik Marijan Širac rekao da su do tog dana zaprimljene 102 prijave, a još približno toliko se očekuje u preostala dva dana prijavnog roka.

klub HDZ

U tim društvenim temama ipak su bila i tri komunalna pitanja-primjedbe. Nada Todorović (SDSS) je upozorila na potrebu da se u naseljima Branešci i Španovica postave kontejneri za smeće, kao i potrebu da se uredi bolnički dio groblja na Gavrinici. Mile Vujića (SDP) je interesiralo čiji je problem žbuka koja otpada s pročelja objekata koji su pod zaštitom te da li će nakon završetka projekta aglomeracije u ulicama na Praulji one biti asfaltirane. Pročelnik Marijan Malogorski i gradonačelnica su rekli da će kontejneri biti postavljeni u suradnji s „Komunalcem“ dok se na groblju na Gavrinici treba vidjeti u čemu je problem. Ulice na Praulji neće biti ove jeseni iznova asfaltirane već samo sanirana mjesta raskopa, dok o žbuci s pročelja brine komunalni redar mada je to kada su u pitanju zaštićeni objekti složeniji problem. No sve takve komunalne probleme treba prijavljivati komunalnom redaru, za što sada postoji i mail aplikacija na gradskoj stranici, pozvala je gradonačelnica.

Složeniji problem je i Krejčijevo pitanje koji se odnosilo na stovarište željezničke stanice koje je postalo pretovarna stanica za kameni materijal HŽ, pri čemu je osim buke i prašine, dodatni problem što se željeznički vagoni utovaruju do dugo u noć. U gradskoj upravi o tome imaju saznanja, posao je legalan i u nadležnosti HŽ i sve što su mogli učiniti je da u dogovoru s njima se utovar i otprema vlakova ne obavlja poslije 22 sata što se primjenjuje unazad mjesec dana, rekla je gradonačelnica.  

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić