banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

cijela vijećnica

Proračun Grada Pakraca za ovu godinu vijećnici Gradskog vijeća na jučerašnjoj sjednici povećali su na 77,5 milijuna kuna što je u odnosu na početni plan povećanje za bezmalo 8 milijuna ili 11 posto. Najveći razlog povećanja plana, kako je to objasnila Mirela Ivičić, referentica za financijsko poslovanje u gradskoj upravi, je povećanje prihoda sredstava Europske unije koje su rebalansiranim proračunom planirani u iznosu od 38,2 milijuna kuna, a povećanje se odnosi na sredstva odobrena za projekte Zaželi – faza III, Sretno djetinjstvo u Maslačku i Spahijski podrum te kapitalne pomoći iz državnog proračuna temeljem prijenosa EU sredstva planirane za projekte izvođenja radova na natkrivanju teniskog terena, Medicinski centar za edukaciju, istraživanje i zdravstveni turizam u Pakracu i na sredstva za sufinanciranja provedbe EU projekata.

U raspravi je sudjelovala samo Tamara Vujanić (SDP) iskazavši zabrinutost u pogledu konačne realizacije proračuna s obzirom da je do rujna ona iznosila samo nešto manje od 30 milijuna kuna. No M. Ivičić je rekla da se u ostatku godine očekuje puno veća dinamika priliva. Rebalans je kao i sve točke dnevnog reda na ovoj sjednici koja je trajala svega 80 minuta prihvaćen jednoglasno. 

Osim o proračunu vijećnici su na dnevnom redu imali i izvješća o radu u prošloj godini Osnovne glazbene škole i Lokalne razvojne agencije Poduzetnički centar Pakrac.

Školsku godinu 2021/22. je u OGŠ  završilo 76 učenika te 12 u početničkom solfeggiju  i troje polaznika u glazbenom dječjem vrtiću. Govoreći o radu škole ravnateljica Alfreda Petani Grafina je naglasila brojne koncerte organizirane za građanstvo te suradnju s drugim gradskim institucijama. Katarinu Lahovsky Kobetić (HDZ) je interesirala opremljenost škole instrumentima što je ravnateljica ocijenila vrlo dobrim, posebice u odnosu na okolne škole pri čemu se nabavka novih i kvalitetnijih stalno provodi, trenutno u vrijednosti od 30.000 kuna.  U tome su značajni i roditelji učenika pri čemu je ravnateljica pohvalila njihovu volju da se kod nabavke konzultiraju s učiteljima.

Gradonačelnica Anamarija Blažević je pohvalila dobru suradnju škole s Ministarstvom, župom, knjižnicom, a naročito van nastavne aktivnosti poput školskog benda, tamburaškog orkestra, festivala, nagrade Marko Turčan te manifestacije Tragom Jankovića.

Gazić na vijeću

Financijski gubitak u PCP

LRA Poduzetnički centar Pakrac je lani poslovao s gubitkom od 306 tisuća kuna, a glavni razlog tome direktor Vladimir Gazić je istaknuo nedovoljan broj natječaja za koje bi razvojni odjel na tržišnom principu izrađivao projekte te ih nakon prihvaćanja provodio osiguravajući sredstva za dio plaće zaposlenika. Dio minusa u pisanom izvješću je pripisan i Covid mjerama, pri čemu tvrtka radi toga što je u vlasništvu jedinice lokalne samouprave nije mogla koristiti državne mjere. Ostale aktivnosti u PCP Gazić je okarakterizirao kao uobičajene: poduzetnički inkubator je već godinama popunjen, tržnica i Pakrački list rade standardno što je sve skupa rezultiralo u ukupnom prihodu od 1,7 milijuna kuna, odnosno 300.000 manje nego godinu ranije.

Gradonačelnica Blažević, ujedno i jedina članica Skupštine tvrtke, pojasnila je da bez obzira na iskazan minus u poslovanju PCP je likvidan i svi računi su podmireni, a o tome da se ne radi o tržišno orijentiranoj tvrtki je govorio i predsjednik Vijeća Miroslav Ivančić (HDZ) naglašavajući njen značaj za poduzetnike i udruge.

Uz više tehničkih točaka vijećnici su donijeli i odluku da cijena korištenja dječjeg vrtića u ovoj godini ostaje nepromijenjena u odnosu na do sada.

klub HDZ

U aktualnom satu o višoj školi, hotelu, vodomatu…

Aktualni sat je gradonačelnica započela čestitkom novinaru Pakračkog lista Dinku Kličeku na nedavno dobivenoj nagradi za reportažu, a vijećnici su gradonačelnicu i pročelnika za graditeljstvo Marijana Malogorskog uglavnom propitivali o aktualnim radovima. Tomislava Novinca (HDZ) je interesirala aktualna sadnja zelenila po gradu na što mu je Malogorski odgovorio da sto sadnica, uglavnom javora, bagrema i lipe sadi izvođač radova na aglomeraciji, a ostatak, oko 200 Grad iz svog programa pri čemu jedna sadnica ovisno o veličini koja može biti i do četiri metra košta između 2500 i četiri tisuće kuna. Tamaru Vujanić je interesiralo ima li Grad kakvih konkretnih saznanja o možebitnom stečaju Presoflexa koji je izvođač radova na Spahijskom podrumu na što je A. Blažević rekla da su radovi nastavljeni uz uobičajene probleme koje su prisutne sa izvođačima pri čemu radovi mogu biti produženi do kraja iduće godine mada oni imaju najave da u Presoflexu navodno postoji zainteresirani investitori. Nada Teodorović (SDSS) je ukazala na potrebu da se uredi prilaz na grobljima u Branešcima što je obveza koju je preuzeo s gradskim komunalnim pogonom pročelnik Malogorski. Katarina Lahovsky Kobetić je upozorila da na pakračkom groblju nema kontejnera za odvojeno sakupljanje papira i plastike na što će biti upozoren Komunalac, a Milu Vujića (SDP) je interesiralo kada će biti priključeni na novoizgrađenu kanalizaciju domaćinstva koja do sada nisu imali tu mogućnost na što je Malogorski rekao da je to u nadležnosti Voda Lipik, ali vjerojatno nakon što novoizgrađena mreža dobije uporabnu dozvolu.

KLub SDP

Pitanja izvan komunalne problematike su postavili SDP-ovi vijećnici i Mihael Andrijanić (HDZ) kojeg je interesirala hoće li biti božićnice za umirovljenike na što mu je gradonačelnica odgovorila da sve ostaje isto kao i lani. T. Vujanić se interesirala za navodno zatvaranje više fizioterapeutske škole u Pakracu na što je Blažević rekla da pakračka ispostava zagrebačke škole nije zatvorena i da nije problem u broju studenata u Pakracu nego u Zagrebu radi čega su tamo povukli pakračke studente i tako izbjegli zatvaranje škole. Drugi je problem što se dio praktične nastave ne može izvoditi u lokalnim zdravstvenim ustanovama no dopusnica Ministarstva za studij još postoji te je pozvala sve zainteresirane osobe koje se u rad škole mogu uključiti kao predavači da se jave u gradsku upravu.

Zorana Krejčija (SDP) su interesirala aktualna događanja oko pakračkog hotela. Gradonačelnica je odgovorila da je hotel dan ranije bio popunjen, a takve su najave i za ostatak studenog te prosinac. Dugoročno rješenje je novi zakup koje ona očekuje na proljeće. No ako ima interesenata može se riješiti i odmah. Nakon podužeg uvoda kroz koji je pobrojao sve datume od 2018. godine kada je postavljao pitanja o sudbini gradskog vodomata, Krejči je ponovo zatražio, ali ovog puta pismeni odgovor na pitanje gdje je vodomat i kakva mu je sudbina što će dobiti, kao i svi ostali vijećnici, do sljedeće sjednice Vijeća.    

Ivančić Ana   

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić