Udruženje obrtnika Pakraca i Lipika tradicionalni je suorganizator sajma Slavonski banovac, a tako će biti i ove godine na jubilarnom 10. po redu Sajmu koji će u Pakracu biti održan u subotu 20. listopada.

Obrtnici su nositelji organizacije Grahfesta – natjecanja u kuhanju graha koje je već postalo naširoko poznato i koje privlači veliki broj natjecatelja iz šire regije, a i ove godine će u sklopu Grahfesta biti održana i Gastro prezentacija jela. Tradicionalno na Grahfestu i Gastro prezentaciji sudjeluju i udruženja obrtnika i obrtničke komore iz cijele Hrvatske, a tako će biti i ove godine pa su svoj dolazak u Pakrac potvrdile ekipe udruženja obrtnika iz Splita, Kaštela, Trogira, Vrbovskog, Zagreba, Vukovara, Siska, Petrinje, Karlovca, Slunja, Stubice, Krapinskih Toplica, Garešnice, Gline i Topuskog.

Prijave za sudjelovanje na Grahfestu koji započinje u 15 sati, zaprimaju se do četvrtka 18.10. na broj 098/724-669, a prema informacija koje smo dobili od Davora Lepke, predsjednika Udruženja obrtnika Pakraca i Lipika, već je prijavljeno više od 40 ekipa.

Pakračkim i lipičkim obrtnicima ovogodišnji sajam ima posebno značenje jer će na njemu biti obilježeno 200 godina službenog i organiziranog bavljenja obrtom na ovom području. Tim povodom, a uz pomoć Hrvatske obrtničke komore te gradova Pakraca i Lipika, tiskana je prigodna brošura „200 godina stvaranja i zajedništva“ koja će biti svečano predstavljena u subotu 20.10., u gradskoj vijećnici kurije Janković s početkom u 11 sati, a dolazak na promociju je potvrdio i Dragutin Ranogajec, predsjednik HOK-a.