„Od tri područne škole ova je bila u najlošijem stanju i sretni smo da je projekt prošao, a škola obnovljena. Zahvalni smo svima koji su sudjelovali u projektu koji je osim postizanja energetske učinkovitosti vrlo značajan i za ostale mještane Badljevine, jer nam sada središte sela uljepšava novouređen objekt na ponos svih nas“, rekla je i sama Badljevčanka Sanja Delač, ravnateljica OŠ „Braća Radić“ Pakrac, na završnoj konferenciji projekta „Energetska obnova zgrade Područne škole Badljevina na adresi Trg dr. Franje Tuđmana 4, Badljevina, Osnovne škole braće Radića Pakrac“, održanog 3. studenog u prostoru Područne škole Badljevina.


Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je 24. rujna 2018., a pomoć u administrativnom dijelu pripreme i provedbe projekta pružio je Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije- Panora. Projektom energetske obnove financirane su aktivnosti izrade projektne dokumentacije, radovi na energetskoj obnovi zgrade, usluga stručnog nadzora građenja, energetski pregled i izrada energetskog certifikata nakon izvršenih građevinskih radova, aktivnost upravljanja i administracije te promidžbe i vidljivosti. Radovima na energetskoj obnovi poboljšana je toplinska zaštita vanjskog zida, toplinska zaštita stropa prema negrijanom prostoru, toplinska zaštita krova iznad grijanog prostora te je zamijenjena vanjska stolarija. Realizacijom navedenih mjera se uštedjelo 72,67% potrebne toplinske energije, a zgrada je iz energetskog razreda D prešla u energetski razred B.


Ukupna vrijednost projekta je 1.371.891,88 kuna, pri čemu bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj iznose do 563.519,94 kuna. Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU kroz Fond za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini financiralo je projekt u iznosu do 238.252,04 kuna, dok je preostali iznos na sebe preuzela Požeško-slavonska županija, kao osnivač Škole. Završetak cijelog projekta očekuje se do kraja studenoga 2020. godine.
Obraćajući se nazočnima, među kojima su bili i nadzor, izvođač radova te nastavnički kadar, Senka Horvat, direktorica Regionalnog koordinatora razvoja Požeško – slavonske županije je rekla: „Uvijek smo zadovoljni i sretni kad se uspješno završi ovakav projekt za što smo svi ovdje na neki način zaslužni. Osim redovnih već spomenutih ulaganja i financijera, želim dodati da je Županija ovom prilikom izdvojila nešto više vlastitih sredstava, budući da samo krovište škole nije bilo prihvatljivo Fondu za energetsku učinkovitost. Stoga je taj dio pokrila Županija i škola je danas pokrivena posve obnovljenim krovištem“, kazala je Horvat dodavši pritom da velike zasluge idu i na adresu djelatnika Poduzetničkog centra Pakrac koji su pisali ovaj projekt.


Na uspješnom projektu čestitala je Sandra Sekulić, pročelnica ureda za društvene djelatnosti PS županije, dok je nešto opširniji u svojem obraćanju bio Davor Huška, pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i fondova EU koji je rekao: „Kao sretni stanovnik Pakraca i PS županije s ponosom mogu reći da je ovo tek jedna u nizu mnogih završnih konferencija. Na području naše županije još uvijek ima aktivnih projekata i to samo svjedoči o uspješnosti županije po povlačenju europskih sredstava. Danas se ti iznosi ne mjeri u desecima, stotinama ili milijunima, već govorimo o više od milijardu kuna povučenih i iskorištenih europskih sredstava. Energetska obnova poput konkretno ove donosi velike uštede koje posljedično odlaze u daljnja ulaganja u razvoj i povećanje kvalitete u obrazovanju i školstvu. Ovakvi projekti sjajni su za sve sudionike u njegovoj pripremi i provedbi, kojima će dobro doći stečeno iskustvo jer pred nama je razdoblje u kojem nas čeka „financijska omotnica 2021-2027.“ teška oko 22 milijarde eura, koje će biti na raspolaganju. Te novce treba brzo i pametno povući za korisne projekte kako kod nas u županiji tako i u cijeloj Hrvatskoj, poručio je na kraju konferencije Davor Huška.
Zbog epidemioloških mjera završnoj konferenciji nisu mogli biti nazočni učenici badljevačke škole pa su zahvalnost izrazili video snimkom glazbenog broja u njihovoj izvedbi.