17

Iako su kiša i blago jesenski ugođaj ponešto utišali uobičajeni prateći šušur, najpoznatija požeška manifestacija, i ove je godine u Zlatnu dolinu, u tri dana trajanja privukla brojne posjetitelje, zaljubljenike u tradiciju, zvuk tamburice i urbane funky ritmove. Aurea fest 2021., festival dobrih vibracija zatvorio je vrata i simbolično označio pozdrav s ljetom

Najpoznatija gradska priča izrasla iz nadaleko poznatog festivala s tradicijom dugom više od pola stoljeća i ove je godine, posljednji vikend u kolovozu, u Zlatnu dolinu privukla brojne posjetitelje, zaljubljenike u narodnu baštinu, zvuk tamburice i urbane funky ritmove. Aurea fest 2021., festival dobrih vibracija, otvoren je, prema dobroj navici, Festivalom običaja i kulturne baštine, jer upravo je to ono čime se Slavonci, s pravom, najviše ponose. Potvrdila je to, hvaleći se raskošnim "ruvom" i novoizabrana najgizdavija Šokica, Marija Rubilović iz Gornjih Andrijevaca, tek nešto malo urešenija od jednako živopisnih i autentičnih, prve i druge pratilje- Melite Tušek iz Pleternice i Marije Alaber iz Zagrađa. Blago iz bakinih škrinja i ljubav prema ostavštini predaka, tu su večer, posjetiteljima, s puno entuzijazma predstavili i članovi Gradske glazbe i povijesna postrojba “Trenkovi panduri” Požega, Požeške mažoretkinje, Gradska straža Požega, KUD “Požeška dolina”, folklorni ansambl Požega, KUD “Ivo Čakalić” Kaptol, Zavičajno društvo “Rama” Pleternica, HKUD “Slavonija” Jakšić, Matica Slovačka “Kukučin-Kuntarić”, KUD “Bektež” Bektež, KUD “Šijaci” Biškupci, Češka beseda Bjeliševac, KUD “Berda” Brestovac, Muška pjevačka skupina “Grabarčani” i KUD “Orljava” Pleternica, najavljujući jedinstvenu požešku festivalsku priču koja je i ove godine, unatoč novim okolnostima, donijela autentični kulturno – glazbeni užitak.

Vodeći se žanrovskom raznolikošću, ispreplićući tadicionalno s urbanim, približavajući, istovremeno, događaj i onima mlađima, najvažnija gradska manifestacija drugog je dana na središnju gradsku pozornicu dovela jedan od ponajboljih amaterskih big bendova u Hrvatskoj, onaj domaći, požeški, koji je sa sugrađanima i posjetiteljima, u okviru Aurea jazz festa, zajedno s gudačkim orkestorom pod dirigentskom palicom Alana Bjelinskog, proslavio 10.rođendan, pozivajući na paryt vokalnu i sviračku kremu domaće estradne scene. Uz vrsnu svirku, dobru međusobnu kemiju i sjajno osmišljenu set listu, požeškim "Bigbandovcima" vođenim “čvrstom” umjetničkom rukom Zvjezdana Marjanovića,  pridružili su se domaći, a svjetski dečko Dino Jelusić, osvjedočeni prijatelj grada, hrvatski Frabk Sinatra-Marko Tolja,  najjači glas hrvatskih pozornica- Ervin Baučić, iznimno talentirana Dina Rizvić, sada već stalne članice benda-Bruna Oberan i Nera Mamić, Matej Podgorščak, Jelena Korov Ježić, Damjan Pirović, Staša Kukić, ali i  instrumentalisti Oliver Ereš, Antonio Geček i brojni drugi. Za uvod u sjajnu večer pobrinuo se mladi Frano Živković na gitari, glazbeni genijalac, multi-instrumentalist i čudo od djeteta, dok je u kasne večernje sate kišu s glavnog požeškog trga, žestokim funky ritmom tjerao Matija Cvek sa svojim The Funkensteinsima. Kako i priliči priči dugoj 52 godine, i ovogodišnji su festival zatvorile Zlatne žice Slavonije koje su, mnogobrojnim poklonicima glazbenog žanra, predstavile  nove skladbe kojima se slavi slavonska miljenica- tambura. U nastupima Šime Jovanovca, Slavonskih lola, Stjepana Jeršeka Štefa, Blanke Došen, Šokaca, Satira, Garavuša, Ane Baketarić, uz publiku pristiglu iz cijele regije, kao i prve ljude Grada i Županije, uživali i predsjednik Vlade, Andrej Plenković,  ministar obrane Mario Banožić i ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak. Festival je prigodnim riječima zatvorio požeški gradonačelnik Željko Glavić otvarajući ujedno poziv za sudjelovanjem na sljedećem tamburaškom festivalu dogodine u Požegi. “Pjesma se u Slavoniji uvijek s puno ljubavi i šokačkog ponosa prenosila s koljena na koljeno. Od prvog Muzičkog festivala Slavonije, daleke 1969. godine, mijenjalo se ime festivala, organizatori, glazbeni direktori – svima smo im neizmjerno zahvalni na ljubavi prema tamburaškoj glazbi, običaja i zavičaju koju su ugradili u uspješnost i dugovječnost ovog festivala. Njegovanjem tamburaške glazbe u svojih nešto više od pola stoljeća postojanja, požeški je festival dokazao da živi s vremenom, sa svojom Požegom i njezinom dugovječnom i bogatom kulturom i povijesti,” rekao je gradonačelnik. 

1
2
3
4
5
6
7
8
10
9