banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

alzheimer

Hrvatski Crveni križ – Gradsko društvo Crvenog križa Pakrac i Matica umirovljenika Pakrac – Lipik u sklopu provedbe 1,5 milijuna kuna vrijednog EU projekta „Zajedno u drugu mladost“ u prostoru Matice umirovljenika na adresi Augusta Cesarca 7, u četvrtak, (28. listopada) u 17:30 sati organiziraju predavanje za umirovljenike na temu „10 najranijih znakova Alzheimerove bolesti“.

Predavanje će održati Vesna Božić, diplomirana medicinska sestra koja će pokazati najbolje mentalne vježbe za održavanje memorije.

Prvi simptomi Alzheimera su demencija - gubitak pamćenja, koju prati psihičko propadanje, a potom i fizički problemi. Na predavanju će se raspravljati o povezanosti načina života, pravilne prehrane i vjerojatnosti pojave Alzheimera. Još uvijek postoje predrasude o Alzheimeru, a to je bolest koja se može pojaviti u svakoj obitelji. Prema podacima Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest, procjenjuje se da u Republici Hrvatskoj ova bolest pogađa više od 89.000 osoba, odnosno oko 10% osoba starijih od 65 godina.

Uz pretpostavku da će se životni vijek i dalje produljivati opravdano je govoriti o potencijalnoj epidemiji ove bolesti u budućnosti te ju je važno prepoznati na vrijeme jer liječnička skrb i skrb okoline poboljšavaju kvalitetu života oboljele osobe.  Prema istraživanju koje je Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest provela krajem prošle godine, 55% našeg stanovništva ne zna što je demencija te su mišljenja da se "dementnim" osobama ne može pomoći i da ih se treba kloniti. Cilj ovog predavanje je osvješćivanje javnosti o demenciji i potrebi njezine destigmatizacije te upoznavanje prisutnih kome se u svome okruženju mogu obratiti za pomoć.

Molimo zainteresirane da zbog epidemioloških mjera i ograničenog broja mjesta, obavezno najave svoj dolazak na broj jedne od koordinatorica projekta:

Brigita Ražov: 098/256-717; Ruža Vulinović: 099/575-7147

logo skupni

lenta

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić