glavna vrtić

"Najveća vrijednost ovog projekta su djeca koja, neovisno o socijalnom statusu, dobivaju mogućnost uključivanja u razne programe koji su prilagođeni uzrastima i afinitetima", rekla je Zrna Garača, voditeljica projekta i stručna suradnica u Gradu Pakracu, na početnoj konferenciji projekta „Sretno djetinjstvo u Maslačku“ održanoj danas u gradskoj vijećnici kurije Janković, a koji je Grad Pakrac kandidirao na natječaj Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike na poziv „Nastavak unaprjeđenja usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja“ te mu je odobreno 1.234.608,20 kuna koji u stopostotnom iznosu financira Europski socijalni fond i državni proračun.

zrna

Zrna Garača, voditeljica projekta

Uz pedagoga i psihologa, novost i zdravstveni voditelj

Govoreći o projektnim aktivnostima Garača je rekla kako su predviđeni programi engleskog jezika, dramsko-scenske igraonice te igraonice za djecu koja nisu korisnici dječjeg vrtića te naglasila kako produženi boravak u vrtiću do 21 sat završetkom prethodnog projekta „Maslačak ispunjava želje“ nije prekinut nego je Grad Pakrac preuzeo obvezu financiranja nastavka rada ove usluge, dok se ovim projektom nastavljaju sve ostale aktivnosti koje su se provodile u prethodnom. Kroz ovaj projekt pakrački vrtić dobiva i tri stručna djelatnika, pedagoga, psihologa te kao novost zdravstvenog voditelja koji će provoditi zdravstvenu zaštitu najmlađih, ali se i financiraju plaće odgojitelja koji rade u produženom boravku te pomoćnog osoblja. Isto tako, 15 odgojitelja bit će sudionici raznih edukacija na kojima će dobiti verificirane certifikate o stečenim vještinama.

anamarija

Anamarija Blažević, pakračka gradonačelnica

Jednake mogućnosti za svu djecu

 „Čim je otvoren drugi natječaj odmah smo odlučili prijaviti se na nastavak projekta i zahvaljujem svima koji su sudjelovali u prethodnom projektu, kao i svima koji će nastaviti raditi u ovom. Posebno ovim putem zahvaljujem i roditeljima od kojih dobivamo povratne informacije i prijedloge što poboljšati, promijeniti ili novog uvesti u rad pakračkog vrtića i ponosna sam u kojem smjeru ide predškolski odgoj i obrazovanje. Nemamo djece koja ostaju neupisana, pomažemo i onim roditeljima koji žele da im djeca budu uključena u predškolski odgoj, a nemaju sredstava da im to i omoguće. Uz to, trebamo još i širiti kapacitete vrtića gdje se radi na projektnoj dokumentaciji za izgradnju nove zgrade područnog vrtića na Pilani gdje će biti smještene dvije mješovite skupine djece. Djeca su nam u fokusu, a na nama je da omogućimo i nastavimo raditi na onim aktivnostima od kojih naši najmlađi imaju najviše koristi“, rekla je gradonačelnica Anamarija Blažević.

višnja

Višnja Klobučar, ravnateljica Dječjeg vrtića Maslačak

Višnja Klobučar, ravnateljica Dječjeg vrtića Maslačak, rekla je kako ovakvi projekti pomažu da kroz njih poštuju državno-pedagoške standarde, a tada djeca zajedno s roditeljima mogu normalno funkcionirati u odličnim uvjetima. „Uz odgojitelje koje smo uspjeli naći, iako je to deficitarno zanimanje u cijeloj Hrvatskoj, posebno nas veseli stručni tim. Kako skrbimo o djeci s poteškoćama u razvoju želja nam je da isto tako skrbimo i o darovitoj djeci koja su, čini nam se, pomalo i zanemarena, a to će nam ovaj projekt omogućiti“, dodala je Klobučar.

Projekt „Sretno djetinjstvo u Maslačku“ započeo je 18. siječnja i trajat će do 18. rujna 2023. godine.

odgojitelji

SDuM logo

OP ULJP ESF logo lenta i napis

Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Grada Pakraca