nnn 4

TEKST: Simonida Tarbuk; FOTO: Dorian Pok

VELIKA – Jedna od najvećih manifestacija te vrste u Hrvatskoj, jedinstvena priča koja slavi početak proljeća, ljubav prema prirodi i planinarenju ove će godine, u nedjelju, 20.ožujka, doživjeti svoje jubilarno, 40. izdanje. Tradicionalne Papučke jaglace u organizaciji HPD Sokolovac, najavili su predsjednik društva Bruno Horvat, ravnatelj JU Park prirode Papuk Alen Jurenac, Tomislav Galić, direktor TZ Zlatni Papuk te Robert Hofman, čelni čovjek Općine Velika.

Da imaju velike planove i misle ozbiljno, Turistička zajednica Zlatni Papuk i Općina Velika dokazali su još krajem godine organizacijom jedinstvenog Adventa u Nininoj čarobnoj Shhumi. Svjesni prilike, s pomno promišljenom pričom čiji je cilj predstaviti brojne itekako prisutne potencijale, ali i iskoračiti iz lokalnih okvira, nastavljaju i s približavanjem proljeća, jer vrijeme je to za Papučke jaglace, jednu od najvećih i najmasovnijih planinarsko turističkih manifestacija županije ali i Hrvatske.

Jubilarno, 40.izdanje priče koja objedinjuje ljubav prema prirodi, autohtonim domaćim proizvodima i druženju tiskovnom su konferencijom najavili Bruno Horvat, predsjednik organizatora, HPD Sokolovac, Alen Jurenac, ravnatelj JU Park prirode Papuk, Tomislav Galić, direktor TZ Zlatni Papuk te Robert Hofman, čelni čovjek Općine Velika. Zahvaljujući sve povoljnijoj epidemiološkoj situaciji ali i najavljenoj dobroj vremenskoj prognozi, ovogodišnje izdanje Papučkih jaglaca u nedjelju će, 20.ožujka, sigurni su organizatori, na najljepšim prirodnim predjelima Požeško slavonske županije, okupiti nekoliko tisuća planinara i zaljubljenika u prirodi potvrđujući kako je riječ o jednom od najprepoznatljivijih turističkih brendova regije, ali i manifestaciji pred kojom je sjajna budućnost. Istaknuo je to, u ime organizatora, Bruno Horvat, predsjednik HPD Sokolovac, prisjetivši se, sada već davne 1982., kada je na inicijativu tadašnjeg tajnika društva, novinara i publicista Ivana Jakovine, priča pokrenuta uz Dan žena. 40 godina kasnije Papučki jaglaci su jedinstveno proljetno druženje koje se ne propušta, planinarsko-rekreativno-turistički izlet, ali i manifestacija s međunarodnim karakterom, što će potvrditi i ove nedjelje.

DSC03945

“Puni entuzijazma, dobrih ideja i novih planova, krećemo punim plućima, očekujući s dobrodošlicom zaljubljenike u prirodu iz Hrvatske, ali i Bosne i Hercegovine, Srbije i Mađarske. Uz organizaciju našeg društva, suorganizaciju Turističke zajednice Zlatni Papuk i pokroviteljstvo Požeško slavonske županije, Općine Velika, TZ PSŽ, kao i Udruge Slavonski planinari, posjetitelje, ove godine, očekujemo s pet staza koje prolaze najljepšim dijelovima Papuka, što je svojevrsna prezentacijska razglednica kraja, s vodičima našeg društva, društva Mališćak i pripadnicima HGSS-a, stazom iznenađenja, osiguranim besplatnim parkiralištem, ali i tradicionalno bogatom gastro ponudom, zabavom za dušu uz dobru glazbu, te raznovrsnom ponudom lokalnih OPG-a, jer Papučki jaglaci su i sjajna prilika za promociju domaće, eko proizvodnje.”, rekao je, između ostaloga, Bruno Horvat.

Da je riječ o manifestaciji s kojom ozbiljno računaju i u Turističkoj zajednici Zlatni Papuk, potvrdio je i njen direktor Tomo Galić, čestitajući, prije svega, organizatorima, na ustrajnosti i održavanju tradicije u ni malo jednostavnim vremenima. “Ponosni na 40.godina Papučkih jaglaca, drage smo volje prihvatili suorganizaciju ove priče, uvrstivši je i među naše top manifestacije. Da je riječ o događaju pred kojim je sjajna budućnost, potvrđuje i činjenica kako nam je u planu, od iduće godine, događanja proširiti i na cijeli vikend, obogaćujući je novim sadržajima, u sinergiji s lokalnim udrugama, društvima, te prije svega poroizvođačima, jer, sada je vrijeme za rast i novi iskorak, za što, potencijala, itekako, imamo. Veselim se nedjelji i zajedničkom druženju u prirodi.”, rekao je direktor Galić, poželjevši posjetiteljima ugodan boravak i dobrodošlicu na područje Turističke zajednice Zlatni Papuk.

275749663 5939741426052367 96933327324098065 n

Ovogodišnje jubilarno izdanje Papučkih jaglaca s nestrpljenjem očekuje i Alen Jurenac, ravnatelj JU Park prirode Papuk, zadovoljan što su, kao ustanova, dio manifestacije čiji je cilj kontinuirana promocija prirodnih ljepota i još uvijek do kraja neotkrivenih papučkih potencijala. “Drago nam je što smo posljednjih godina postali generatror razvoja turizma na području Požeško slavonske ali i Virovitičko podravske županije, što ćemo, siguran sam, potvrditi i ove godine tijekom trajanja Papučkih jaglaca.”, istaknuo je Jurenac, čestitajući organizatorima na uspješnih četiri desetljeća manifestacije. S pravom ponosan na priču s tradicijom ali i novi, snažan iskorak u razvoju turizma Općine i Županije je i čelni čovjek Općine Velika, načelnik Robert Hofman koji je “presicu” zaključio pozdravima dobrodošlice svima koji će u nedjelju, 20.ožujka, u susret proljeću i prirodi, put pod noge na Papuk. Vidimo se na 40.Papučkim jaglacima!