plesnjak Medium

„Bilo je zadovoljstvo gledati vaša druženja i aktivnosti, posebno se to odnosi na plesnjake kojima ste i nama malo mlađima pokazali kako se treba živjeti. Aktivnosti kroz ovaj projekt neke od vas jako su povezale i kroz ta druženja ste stekli neka nova, čvrsta prijateljstva što je ustvari najveća vrijednost ovog projekta. Zato se nadam se da ćete, bez obzira što ovaj projekt završava, naći način da nastavite i dalje tako kvalitetno živjeti svoje umirovljeničke dane“, rekao je sinoć Mario Barać, voditelj programa obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba u sklopu kojeg je održana završna konferencija projekta „Zajedno u drugu mladost“ u dvorani „Banovac“ Hrvatskog doma dr. Franjo Tuđman u Pakracu. Projekt vrijedan milijun i 556 tisuća kuna od čega 85% osigurava Europski socijalni fond, a 15% državni proračun te financiran iz programa PRIDRUŽI SE – AKTIVNI U MIROVINI provodilo je Gradsko društvo Crvenog križa Pakrac u partnerstvu sa Maticom umirovljenika Pakrac - Lipik.

mario barać

Mario Barać, voditelj programa 

Radionice, predavanja, vježbe, plesnjaci i druženja

Riječ je o dvogodišnjem projektu koji se provodio u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, a pripremila ga je i prijavila Lokalna razvojna agencija Poduzetnički centar Pakrac čiji je cilj doprinijeti jačanju OCD-a razvojem i provedbom lokalnih programa u području aktivnog starenja i povećanja kvalitete života umirovljenika. Aktivnosti planirane ovim programom uključivale su druženja, cjeloživotno obrazovanje, kulturne i kreativne aktivnosti, s ciljem poboljšanja kvalitete života i zdravlja starijih osoba.

gosti za stolom

Kako je u predstavljanju projekta naglasio Barać, važan dio aktivnosti koje su provođene ovim projektom se odnosio na programe jačanja kognitivnih, emocionalnih i kreativnih vještina što značajno doprinosi očuvanju psihičkog zdravlja u starijoj životnoj dobi. Tako su tijekom dvije godine pakračko-lipički umirovljenici sudjelovali u raznim kulinarskim, likovnim i informatičkim radionicama, različitim predavanjima, vježbama s fizioterapeutom, uključivali se u Klub čitatelja starije dobi, družili se uz sport, društvene igre i šetnje, išli na zanimljive izlete te odlično se zabavljali na plesnjacima.

Bilo je planirano ukupno 468 aktivnosti, no usprkos svim ograničenjima, održano je više od 600 aktivnosti, dodao je Barać.

godti za stolom 2

Poticanje kvalitetnog starenja besplatnim uslugama

„Suočeni s novim izazovima današnjice kao što su socijalna isključivost i nesudjelovanje u svim aspektima života starije populacije drago mi je što smo bili nositelji ovog projekta kojim smo doprinijeli boljoj kvaliteti života umirovljenika poticanjem kvalitetnog starenja i osiguravanjem besplatnih usluga lokalnoj zajednici. U nadi raspisivanja istog ili barem sličnog projekta, svima želim da nastavite biti aktivni na ponos svoje zajednice“, poručila je Danijela Kiš, ravnateljica GD Crvenog križa Pakrac, pozdravljajući i zahvaljujući sudionicima te svim suradnicima na projektu.

danijela kiš

Danijela Kiš, ravnateljica GD Crvenog križa Pakrac

Ruža Vulinović, predsjednica Matice umirovljenika Pakrac-Lipik, u emotivnom govoru zahvalila je svima koji su osmislili i provodili projekt, a posebno umirovljenicima koji su svojim redovnim dolascima na aktivnosti doprinijeli njegovom uspješnom završetku. „Svi mi umirovljenici, bilo da smo se prije poznavali ili samo usputno iz viđenja, postali smo tijekom projekta jednostavno svoji. Dijelili smo međusobno tuge i radosti, bili jedni uz druge i svatko je mogao pronaći nešto za sebe. Aktivnosti projekta vratile su nam osmijeh na lica, naučio nas opet kako je lijepo imati prijatelje i družiti se, spoznali smo iznova ljepotu ljubavi i braka i u zrelijim godinama“, istaknula je Vulinović.

ruža vulinović

Ruža Vulinović, predsjednica Matice umirovljenika Pakrac-Lipik

Nakon završne konferencije održana je i glazbena večer te plesnjak čime su umirovljenici i gosti obilježili Međunarodni dan starijih osoba uz prigodni domjenak.

godti za stolom 3

logo skupni 4 16

lenta 2 15