česi radionica glavna

Početkom mjeseca ožujka, u prostorijama Češkog doma u Prekopakri održane su radionice pod nazivom „Edukacija i izrada video uradaka djece članova OCD-a kao pomoć i podršku ranjivim skupinama uslijed kriznih situacija“. Edukacije su održane za djecu i članove udruge „Češka beseda Prekopakra“ i članove partnerske udruge „KUD Seljačka sloga Prekopakra“, u sklopu projekta „Zajedno smo jači“, koji je u posljednjem mjesecu provedbe. Radionice su trajale dva dana, svaka po dva sata.

20230304 134616 Medium

Na vrlo zanimljiv i jednostavan način, g. Krešimir Mađaroši približio je djeci opremu za snimanje, fotoaparate te programe za uređivanje i obradu snimaka. Prvoga dana djeca su detaljnije mogla pogledati raznoliku opremu te i sami pokušati snimiti nekoliko kratkih videa. Djeci je, ipak, najzanimljiviji bio dron kojega su koristili prilikom pokazne vježbe evakuacije iz doma.

Drugog dana radionice, uz teorijsko predstavljanje postupaka izvedene su i tri pokazne vježbe. Članice i članovi udruga djeci su prezentirali i pokazali kako pravilno postupiti u slučaju nezgode, što činiti u slučaju potresa te kako pravilno reagirati u slučaju požara.

Kako je projektom predviđeno, izradili su 3 video uratka. Djeca su pokazivala izvođenje prve pomoći te kako pravilno sanirati manje rane i postupiti pri padu. Nakon toga izveli su pokaznu vježbu kako pravilno reagirati i gdje su poželjna mjesta na koja se mogu skloniti kako bi prilikom potresa bila što sigurnija. Posljednja vježba bila je evakuacija iz zgrade češkog doma, kako bi pokazali što učiniti u slučaju požara koji se proširio zgradom. U pratnji članova udruge, izučenih vatrogasaca, na siguran način su se udaljili iz zgrade.

20230304 134227 Medium

Vrijednost projekta, financiranog sa 15% iz državnog proračuna RH i 85% sredstvima Europskog socijalnog fonda je 64.248,13 € (484.077,50 kuna). Projekt „Zajedno smo jači“ u završnoj je fazi provedbe, a provodi ga Češka beseda Prekopakra u suradnji s KUD-om „Seljačka sloga“ Prekopakra.

česi lenta