lipik glas MediumU kolovozu 2021. godine društvo Lipik Glas d.o.o. započelo je s provedbom projekta “Lipik Glas d.o.o. – povećanje konkurentnosti i energetske učinkovitosti” koji je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Projekt je uspješno završen u lipnju 2023. godine.

Svrha projekta bila je povećati učinkovitost korištenja energije društva Lipik Glas d.o.o., tj. smanjiti potrošnju energije u odnosu na isporučenu prije provedbe projekta u proizvodnom pogonu za 20,60%, a u zgradi za 67,38% godišnje i smanjiti emisije CO² za 815,67 t/god.

Ukupna vrijednost projekta je 10.742.033,82 HRK, a EU je sufinancirala projekt u iznosu od 6.029.674,68 HRK.

Provedba projekta rezultirala je obnovom ovojnice zgrade Centralnog skladišta te uvođenjem novih energetski učinkovitijih rješenja kao što su novi sustav rasvjete, sustava za upravljanje energijom te sustava grijanja i hlađenja visokoučinkovitim dizalicama topline.

Na krov proizvodnog pogona postavljena je fotonaponska elektrana ukupno instalirane snage od 1.541 kWp, a čije je postavljanje povećalo korištenje obnovljivih izvora energije u poslovanju, povećalo sigurnost opskrbe električnom energijom, a ujedno doprinosi i smanjenju lokalnog onečišćenja okoliša.

Ukupna ušteda energije iznosi 731.247,01 kWh/god (proizvodni pogon i zgrada) dok se udio količine obnovljive energije u bruto konačnoj potrošnji energije povećao za 1.879.263,52 kWh/god (proizvodni pogon i zgrada).

Uspješni završetak projekta dokaz je usmjerenosti društva Lipik Glas d.o.o. na razvoj i ulaganje u primjenu obnovljivih izvora energije u poslovanju i na provedbu mjera energetske učinkovitosti. Društvo će nastavno na stečeno iskustvo nastaviti s provedbom ovakve vrste projekata kako bi se optimizirali proizvodni procesi, povećala učinkovitost resursa, a sve s ciljem smanjenja negativnog utjecaja na okoliš.

lipik glas lenta

Projekt je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Za više informacije o projektu možete se javiti na: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Sadržaj materijala isključiva je odgovornost društva Lipik Glas d.o.o.