Damir Marošević, Zoran Petrović, Dario Marošević, Mirela Miletić i Ankica Vinter, članovi pakračkog Streličarskog kluba „Kuna“, kao i zadnje dvije godine čine većinu hrvatske reprezentacije koja će se natjecati na predstojećem Svjetskom prvenstvu u 3D streličarstvu, a koje će biti održano od 22. do 28. kolovoza u Šopronu u Mađarskoj.

2

Kako nam je rekao Zoran Petrović, koji u kontinuitetu status reprezentativca uz Damira Maroševića ima već nekoliko godina, konkurencija će biti jaka budući da je prijavljeno oko 360 streličara, a plasman u finale bio bi izuzetan uspjeh.  „Kune“ već tjednima naporno treniraju, ovih zadnjih dana svakodnevno po četiri do pet sati, a budući da su klub koji nema profesionalnog trenera svaki trening temelji se na autokorekciji. „Odlazak na svjetsko prvenstvo, ali i sam poziv u reprezentaciju, pokazatelj je dobrog i kvalitetnog rada u klubu, od nas starijih pa sve do najmlađih streličara jer i oni već sada postižu zavidne rezultate u Hrvatskoj. Kao klub smo se profilirali kao onaj koji ima vrhunske 3D streličare gdje je odlazak na takva natjecanja praktički nezamisliv bez naših članova“, ističe Petrović.

3D streličarstvo fizički je zahtjevnije i ovisi o konfiguraciji terena, a naše reprezentativce čeka staza na kojoj će biti 28 maketa životinja u prirodnoj veličini postavljenih u prirodnom okruženju. Po stazi dugoj četiri do pet kilometara hoda se cirkularno, od mete do mete, s nepoznatih udaljenosti na koje se gađa, a streličar ima minutu vremena za procjenu udaljenosti i odapinjanje strijele.

Odlazak na svjetsko prvenstvo zahtijeva i određene financijske troškove. Osim pakračkog kluba koji će članovima platiti smještaj,  uz  predviđene troškove zanavljanja streličarske opreme, kotizaciju im je podmirio Hrvatski streličarski savez, a financijski im je pripomogao i Grad Pakrac oko troškova boravka.

Prvo svjetsko prvenstvo za troje „Kuna“

Mirela, Dario i Ankica, članovi su koji će prvi puta nastupati na Svjetskom prvenstvu, iako imaju iskustva u natjecanjima na europskom i državnim prvenstvima, tako će predstojeće natjecanje biti svojevrstan ispit i odmjera snaga.

Kako su nam istaknuli Dario i Mirela, s obzirom da su dugogodišnji državni prvaci u FITI i 3D prvenstvima, uzbuđenje je veliko, ali i ponos što će braniti hrvatske boje i predstavljati naš grad. „Na Europskom prvenstvu vidjeli smo otprilike što nas čeka, konkurencija je velika, posebno mađarska i švedska reprezentacija. Priželjkujemo ulazak u finale, velik je rad iza nas i naporni treninzi. Dat ćemo od sve od sebe da budemo što bolji“, dodala je Mirela.