Na fotografijama: Matej Grafina (izvor NK Cibalija), Filip Matijašević, Darko Kelemen i nenadmašna momčad Hajdukovih pionira iz sezone 2006/07. godine na kojoj su Matej Grafina (čuči peti s desna), Filip Matijašević (čuči predzadnji s desna) i trener Darko Kelemen (stoji predzadnji s desna) - arhiva Pakračkog lista.

Donedavno nezamislivo dogodilo se unazad 8 dana - Pakračani igraju nogomet u izravnom televizijskom prijenosu, na kanalima vidljivim u cijeloj Hrvatskoj pa i na našim prostorima, a najvjerojatnije će se ponoviti danas u još većoj prisutnosti.

matej

U petom kolu nogometne  MAXtv Prve lige  u kojem su se 12. kolovoza sastali u Splitu HRK Split i HNK Cibalia svoje prve prvenstvene seniorske minute u profesionalnom nogometu odigrao je 22-godišnji Pakračanin Matej Grafina, koji je do 15. godine igrao u mladim selekcijama pakračkog Hajduka, a nakon toga se 4 godina kao kadet i junior razvijao u NK Osijeku.

Matej je ušao u igru 12 minuta prije kraja i upisao gledateljima primjetljivu asistenciju za izjednačenje svog kluba, vinkovačku „Cibaliju“ za koju je svoj prvi profesionalni nogometni ugovor potpisao ovoga srpnja. Utakmicu je izravno prenosila TV Arena Sport tako da je Matej postao prvi Pakračanin koji je nogomet zaigrao  u televizijskom prijenosu uživo.

Ako Matej bude u sastavu Cibalije koja današnju prvoligašku utakmicu kao domaćin igra u sklopu 7. kola 1. HNL protiv pulske Istre moći će ga na Arena Sportu 1(MAXtv, kanal 404) od 19 sati izravno gledati i Pakračani.

matijašević

Gotovo sigurno u izravnom televizijskom prijenosu danas će nastupiti drugi mladi profesionalni pakrački nogometaš 21-godišnji Filip Matijašević, koji se također kao mladi nogometaš od sedme do 18. godine razvijao u pakračkom Hajduku.

Od proljetos Filip je profesionalni nogometaš NK Zagreba, koji je prošle sezone ispao iz 1. u 2. ligu. Tijekom ljetnih priprema Fićo, kako ga svi zovu u Pakracu, se izborio za status prvog napadača „pjesnika iz Kranjčevićeve“. NK Zagreb danas starta s natjecanjem u Fovbet Drugoj hrvatskoj nogometnoj ligi čije pojedine utakmice od ove godine prenosi TV HN (MaxTV kanal 407) pa je tako na njihovom rasporedu s početkom u 17 sati utakmica 1. kola NK Zagreb - NK Rudeš u kojoj možemo gledati i mladog pakračkog profesionalnog nogometaša.

Poveznica Hajduk i trener

darko

Osim što im je zajedničko da su nogometaške karijere započeli u Hajduku. Dijele i istog prvog trenera - Darka Kelemena. Sva trojica su u jednoj sezoni 2006/07. bili vrlo važan dio  tima pakračkih pionira (na fotografiji iz Pakračkog lista), tada kategorije U 14 ( mlađi od 14 godina)  i natječući se u 1. županijskoj ligi, osvojili, a koje, nego prvo mjesto pobijedivši pri tom u svih 26 utakmica s nevjerojatnom gol razlikom 182:12.

Naravno da je Darko Kelemen na taj podatak izuzetno ponosan jer stvaranje vrhunskih igrača, uz sportski odgoj, smatra prioritetnim ciljem rada s mlađim kategorijama. Stoga će danas poslijepodne uživati gledajući u izravnim televizijskim prijenosima nastupe svojih nekadašnjih vrlo mladih i marljivih učenika u koje je, kako nam je to rekao jučer, prije 10-tak godina izuzetno vjerovao i forsirao ih, ne samo u klubu nego ni  na raznim nogometnim selekcijama, izabravši im u momčadi upravo mjesta koje imaju i danas u profesionalnoj momčadi.

Nakon višegodišnjeg izbivanja, na zadovoljstvo u Hajduku, Kelemen se upravo ovog ljeta vratio u klub kao trener kategorije selekcije U10 (mlađi od 10 godina).
Bravo za svu trojicu, ali i roditelje koji su posljednjih godina podnijeli ne mali financijski i drugi teret strpljivo tražeći za svoje sinove mjesto u nemilosrdnoj konkurenciji profesionalnog nogometa.