Desetak dana prije početka prvenstva nogometni klubovi Županijskog ranga s pakračko-lipičkog područja su još uvijek u pripremnoj fazi koja uz učestali trening podrazumijeva i odigravanje prijateljskih, ali i  kup utakmica. Proteklog vikenda odigrane se utakmice 1. kola Županijskog kupa, a nastavak natjecanja izborili su Lipik 1925 pobjedom protiv Mladosti iz Pavlovaca 1:0 i Dinamo iz Badljevine koji je sa 4:1 bio bolji od prekopakranske Slavonije. Težak poraz upisali su Dobrovčani koji su stradali u Požegi od istoimenog domaćina, bilo je čak 8:1, dok se od kupa oprostila i Croatia iz Donje Obriježi domaćim porazom 1:3 protiv Dinama iz Vidovaca. Poljana je kod kuće izgubila od Parasana 1:2 dok je Jovača doživjela pravi potop u Gradcu gdje ih je domaći Slaven poslao kući s čak 13 pogodaka u mreži.

Nakon kupa, klubovi se polako okreću svojim primarnim natjecanjima, prvenstvima u županijskim ligama.

Od ove sezone Lipik 1925 će igrati u 1. ŽNL. „Velikih ambicija nemamo, cilj je bez većih stresova završiti sezonu i biti u sigurnoj zoni. Imamo dobru ekipu, nešto slabiju nego lani jer su nas napustila dva Gorana - Barišić i Andričić, no vratili smo Ivana Đolića i Tomislava Kužileka koji će uz igranje za prvu ekipu voditi juniore i još jednu mlađu kategoriju. Držimo da će to uz postojeći igrački kadar biti dovoljno za mirnu prvoligašku sezonu. Cilj ulaska u 1. ŽNL postavljen još 2014. godine je ostvaren i sada se mirno možemo posvetiti stvaranju i stasanju ekipe“, rekao nam je Mario Egredžija, tajnik u NK Lipik 1925.

Ulaskom Dinama iz Badljevine u 2. ŽNL od ove godine u tom rangu ćemo imati tri predstavnika. Badljevčane su u 2. ŽNL dočekali Dobrovac i Croatia iz Donje Obriježi. Obriježani će u novo prvenstvo povesti i novi trener. Srećka Žulja, dosadašnjeg trenera i igrača na poziciji prvog čovjeka struke zamijenio je Darijo Škariot, dugogodišnji vrijedni čovjek iz sjene u donjoobriješkom nogometnom ligašu koji je najavio sezonu: „Nakon ostavke dosadašnjeg trenera Žulja pred početak priprema preuzeo sam ekipu i odmah smo krenuli malo jačim ritmom. Umor koji je još prisutan i teške noge koštale su nas ispadanja iz Kupa protiv Vidovaca, no plakanja nema, prvenstvo je pred vratima. U sezonu ulazimo bez pojačanja, oslabljeni smo tek za srčanog Žulja, ali vjerujem da ćemo uz tri do četiri aktivnosti tjedno bez problema plivati u drugoligaškim vodama. Do prvenstva nam slijede još kontrolne utakmice protiv Slavonije iz Prekopakre i Hajduka iz Hercegovca“ .

Dobrovčani su nakon teškog stradanja u kupu okreću treninzima i završnici pripremnog perioda. Po riječima trenera Marijana Gurdona prije prvenstva odigrat će još jednu prijateljsku utakmicu nakon koje starta nova sezona. Očekivanja? „Poraz u kupu nije mjerilo, jer smo izgubili od ponajbolje ekipe iz 1. ŽNL, a što se tiče sezone - nemamo velikih očekivanja, igrački smo kompletirani, a iskustva iz prošle godine govore da se možemo nositi sa svima. Pojačali su nas Tomo Mijić i Kristijan Karačić iz Hajduka te Ivan Pelegrin, Domagoj Parag i Antonio Majstorović iz Slavonije. Nakon pripremnog dijela praksa će biti tri aktivnosti tjedno što bi trebalo biti dovoljno za ovaj rang natjecanja“, ocijenio je Gurdon.

Dinamo iz Badljevine je nakon uspješne sezone i osvojenog naslova u 3. ŽNL promijenio trenera. Uspješnog Zlatka Šotolu zamijenio je Sanjin Romozi, dosadašnji trener mlađih kategorija u Kamenu iz Sirača i pakračkom Hajduku. „Odigrali smo neke pripremne utakmice, nešto gubili nešto dobijali, sve u svemu izgledamo pristojno. U kupu smo lako savladali Slavoniju iz Prekopakre, ali prvenstvo je nešto drugo. Ovo je ipak viši razred natjecanja od onog koji je većina mojih igrača igrala pa za prve procjene snage momčadi moramo pričekati i prve službene utakmice. Nitko nije otišao, a došli su Mario Ježabek iz Končanice i Denis Brendeis iz Dežanovca i sada imamo 22 igrača na spisku pa planiramo uvesti redovne prijateljske utakmice kroz sezonu koje bi igrali igrači s manjom minutažom. Kroz sezonu planiramo držati ritam od 3 do 4 tjedne aktivnosti.“

Prvenstvo u 2. ŽNL počinje 3. i 4. rujna, a u 1. kolu Dobrovac dočekuje Omladinac iz Čaglina, Croatija gostuje u Drenovcu, dok Dinamo iz Badljevine gostuje kod imenjaka u Rajsavcu.

Od tri trećeligaša s našeg područja, uz Poljanu i Jovaču iz Marinog Sela s pakračke strane predstavljat će nas Slavonija iz Prekopakre. Prošlosezonsko 4. mjesto već je pokazalo da Prekopakrani na čelu sa Zoranom Hofmanom napreduju, ekipa je stabilizirana i pojačana sa Srboljubom Sekulićem, Dejanom Đurićem i Petrom Ivandićem pa su u ovoj sezoni i ambicije visoke. „Redovno treniramo, odaziv na treninge je dobar, a u prijateljskim utakmicama u kojima smo poraženi bili smo trkački ravnopravni drugoligašima Dobrovcu i Croatiji. Uz navedena pojačanja pregovoramo s još par imena i ako se to realizira najavljujem borbu za sam vrh“ optimističan je pred prvenstvo trener Prekopakrana Hofman.

Prvenstva startaju također 3. i  4. rujna, a u prvom kolu Slavonija je slobodna, a Poljana i Jovača igraju međusobno 4. rujna u 17 sati u Marinom Selu. (dk)