Ovog vikenda započinju prvenstvena natjecanja u ligama za mlađe Hajdukove kategorije u kojima će se natjecati oko 110 registriranih mladih igrača u dobi od 6 do 18 godina razvrstanih u pet starosnih kategorija: juniori (mlađi od 18 - U18), stariji pioniri (U14), mlađi pioniri (U12), limači (U10) i početnici (U8).

Sila Grubišić

Prvi startaju juniori trenera Siniše Grubišića koji će već u petak odigrati svoju utakmicu u gostima u Velikoj Pisanici u sklopu 1. županijske nogometne lige juniora Bjelovarsko-bilogorske županije - skupine jug gdje će za protivnike još imati vršnjake klubova: Tomislav (Berek), Garić (Garešnica), Zdenka 91 (Veliki Zdenci),  Daruvar, Kamen (Sirač), Hajduk (Hercegovac), Bilo (Velika Pisanica), Gordowa (Veliki Grđevac), Ribar (Končanica) i  Brestovac. Ovu kategoriju u Hajduku  nazivaju „maturanti“ jer bi trebala biti završna selekcija za seniore. U odnosu na prošlu godinu posve je novog sastava čiji najveći dio čine preostali lanjski stariji pioniri, odnosno oni koji nisu nakon uspješnog višegodišnjeg treniranja u pionirima se opredijelili za ambiciozniji pristup nogometu i otišli u prvoligaške  klubove poput Osijeka, Lokomotive i Slavena, ali i Slavije iz Pleternice.

Stariji i mlađi pioniri trenera Dubravka Ljevakovića („nogometni srednjoškolci“) kao i prošle četiri godine natjecat će se u najkvalitetnijim ligama „1. kvalitetnoj ligi“ protiv vršnjaka iz gradova Osijeka, Sl. Broda, Požege, Našica, Nove Gradiške, Pleternice, Đakova, Vinkovaca, Vukovara i Županje. U prvom kolu u subotu prijepodne domaćini su Đakovu (9,45 i 11 sati).

Igrači mlađi od 10 godina ili „nogometni osnovci“ koje trenira ove godine povratnik u klub Darko Kelemen natjecat će se u „Ligi limači“ Nogometnog središta Požege s klubovima s naše županije. U prvom kolu savladali su s 5:0 u Pakracu vršnjake Slavonije 2 iz Požege, a ovog vikenda gostuju u Kaptolu.

Početnici,  igrači mlađi od 8 godina koje trenira Siniša Grubišić, i dalje će se  natjecati u ligi Nogometnog središta Bjelovarsko-bilogorske županije protiv vršnjaka iz Garešnice, Daruvara, Hercegovca, Grubišnog Polja, Virovitice i Velikog Grđevca. Oni startaju s ligom 10. rujna.

U Hajduku još rade i djeca predškolske dobi u igraonici koju od ove godine vodi Dario Škariot. Njihov broj varira, najčešće oko petnaestak i nemaju službenog natjecanja.

„Primaran cilj rada s mlađim kategorijama je sportski odgoj, stjecanje radnih navika i sportske kulture, a ne rezultat. No, svima je u sportu drago pobijediti pa tako i u mlađim kategorijama. Prije početka natjecanja su rezultatske prognoze kod djece nezahvalne jer oni uslijed odrastanja svake jeseni drastično od kategorije do kategorije promjene sastav, pa i sustav natjecanja i neko vrijeme je potrebno za prilagodbu. Pripreme smo odradili kvalitetno i sve selekcije prije početka natjecanja su imale od 4 do 6 tjedana priprema i adekvatan broj pripremnih utakmica u kojima su i gubili i pobjeđivali.

Nama u Pakracu, kao i u svim naseljima manjim od desetak tisuća stanovnika je problem što u starijim kategorijama imamo premalu brojčanu bazu pa nemamo mogućnosti selekcije već su dobro došli svi raspoloženi za preuzimanje nemalih obveza treniranja i nastupanja u cjelogodišnjem ritmu, nerijetko i na udaljenim gostovanjima.

Što se tiče financijskih i organizacijskih zahtjevnosti, što nisu male obveze, bez pomoći roditelja teško da bismo uopće mogli provesti sustav u kojem svakog vikenda nastupa pet mlađih kategorija“, rekao je Siniša Grubišić, voditelj Hajdukove škole nogometa.