banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.

 

Pomalo iznenađujućim neriješenim rezultatom  u zadnjem kolu 10. lipnja u Novoj Gradišci protiv izrazito favorizirane „Sloge  1:1 skrpana ekipa  Hajduka je završio ovogodišnju sezonu u Međužupanijskoj ligi Slavonije i Baranje ostvarivši na kraju 11 mjesto s osvojenih 40 bodova i gol razlikom  45:42.. Ukupno uzevši cilj opstanak u ligi je ostvaren, ali nekog velikog zadovoljstvo nema. Svima u klubu je najvažnije da je sezona završena bez posljedica po opstanak jer se ona ovog proljeća, a naročito  posljednjih mjesec dana, zbog brojnih ozljeda koje su obilježile drugi dio sezone pretvorila u hod po mukama u kojem je najvažnije bilo skrpati sastav i odraditi utakmicu, posebice na gostovanjima.  Da je momčad bila kompleta sigurno bi bila ostvarena i jedna pobjeda više što bi donijelo poboljšanje plasmana za dva mjesta, a već s dvije, što bi u normalnim okolnostima također bilo realno, Hajduk bi bio vrlo dobar peti.

Solidna jesen

Hajduk je jesen odradio  solidno ostvarivši čak i iznenađujuće dobar plasman na 7. mjesto s 24 osvojena boda, i svega ih je jedan bod dijelio od 4. mjesta. Odlazak Darko Kovačića, Mislava Stokića, Maria Gelešića i Stipe Matijaševića bar djelomično je  nadoknađen je s dva igrača pristigla iz Bosanske Gradiške (Dean Popović i Ilija Kovačević) i ništa nije slutilo na brojne ovoproljetne probleme s ozljedama koji su počeli odmah u pripremama, tako da veći dio proljeća nije za sastav konkurirao cijeli kostur prve momčadi: Kaurin, Jirasek, Boris Prohaska, Giacometi, Mijić,  povremeno Dino Prohaska, Krenek, a zbog privatnih obveza u školi ili na poslu bilo je i drugih izostanaka. Kako u zgusnutoj natjecateljskoj sezoni su često paralelno igrali utakmicu i juniori i seniori, u više navrata trener Viktor Trbara se nije mogao pomoći s juniorima pa su u sastav uskakali već otpisani veterani Slavko Vuić i Igor Trbara, na klupi su tek reda radi sjedili povrijeđeni igrači. Uz sve te probleme Hajduk je u proljeće osvojio 16 bodova s čime je bio tek 14. momčad proljetnog dijela prvenstva. Zahvaljujući dobroj zalihi bodova iz jesenskog dijela i dobrog raspleta ostalih rezultata to mu je bilo dovoljno da i pet kola prije kraja ima osiguran opstanak pa je taj mukotrpni dio sezone odrađen uz manje pritiska i briga, ali se neminovno morao odraziti na pogoršanje ukupnog plasmana završivši sezonu s 11 pobjeda, 7 neriješenih utakmica i 12 poraza, gol razlikom 45:42 na 11. mjestu.

Bolji gost nego domaćin

Hajduk je specifična momčad, ne samo po konačnom plasmanu u odnosu na jesen, nego  i po odnosu ostvarenih bodova u gostima i kod kuće. Unatoč brojnim izostancima, posebno na gostovanjima, Hajduk je 5. gost u ligi s osvojenih 14 bodova. Istovremeno je kao domaćin na 14. mjestu s osvojenih 26 bodova zabilježivši na svom igralištu daleko najviše neriješenih utakmica, čak 5, uz tri poraza.

Hajduk ne spada u najefikasnije momčadi lige, u 30 utakmica su postigli  45 gola čime su na 8. mjestu po efikasnosti. Najviše golova postigao je  Ivan Kaurin, deset pri čemu bi taj skor bio i znatno veći da nije zadnjih 10 utakmica izostao zbog povrede. Slična je priča i s drugim strijelcem Valentinom Jirasekom koji je postigao sedam golova uz pauzu skoro kroz cijelo proljeće. Sedam golova postigao je i Šimun Krenek, pet  Darko Dietzman, četiri Antonio Zanetti,  tri Ilija Kovačević koji je igrao samo proljeće, po dva Adriano Baškiera  i Darko Kovačić koji je igrao samo jesen. Jedan su pridodali Mario Gelešić, Mario Komljenović, Boris i Dino Prohaska, Kristijan Šugić.

Raniji plasmani

S osvojenih 40 bodova u 30 utakmica Hajduku ovo nije niti najbolja niti najslabija sezona u Međužupanijskoj ligi Slavonije i Branje u kojoj je igrao pet od zadnjih osam sezona (počeo  2009. godine pri čemu nije nikada ispao radi lošeg plasmana, nego je do stanke došlo zbog reorganizacije). Ranijih sezona postigao je slijedeće plasmane pri čemu je od 2009.-11. godine bilo 18 klubova u ligi, a posljednje tri sezone 16 (godina, plasman, primljeni:dati golovi, broj osvojenih  bodova):

2015/16. god.  -  12.   61:49    37

2014/15. god.  -  5.    52:50     45

2010/11. god    - 10.  58:59     47

2009/10. god.  -  9.    73:56     49

Sljedeća sezona

Za odmor, bar za upravu, vremena nema. Za nekoliko dana počinje prijelazni rok (15. lipnja). Trener vrlo uspješnih juniora, uvjerljivog prvaka lige u svojoj konkurenciji Siniša Grubišić iz tog pobjedničkog tima ima čak sedam igrača za isporučiti u seniorsku momčad. No za to su potrebna dva uvjeta. Svi ti mladići završavaju ovog ljeta srednju školu i treba ih zadržati ili vratiti u Pakrac osiguravši im posao što je i širi interes od Hajduka, ali istovremeno i zadaća koja prelazi mogućnosti i jače uprave od ove Hajdukove. Drugi uvjet je da odrade pripreme koje će početi već polovinom srpnja. I da se ispune obadva ova uvjeta pitanje je, s obzirom na sadašnje zdravstveno stanje igrača, da li je to dovoljno brojan i dovoljno dobar kadar za iduću sezonu. Jer primjer iz ovog proljeća kada je bilo najvažnije skrpati kakav-takav sastav ubija svima volju za nogometom: i igračima, i treneru i upravi i navijačima i sigurno je da nitko ne priželjkuje da se ponovo ovoproljetna sezona u kojoj je najvažnije bilo preživjeti.

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.