Noćnim teniskim susretom između Jure Rosića i Igora Mašića (6:3, 6:4) odigranim u subotu 1. rujna u 20 sati na pakračkim teniskim terenima službeno je započela Teniska liga Pakrac – Lipik. Ujedno, to je i prvi poslijeratni teniski meč odigran u Pakracu u sklopu jednog organiziranog natjecanja pa su momci, kako to često volimo reći, u neku ruku ispisali povijest.
Kako doznajemo od Denisa Relote, tajnika Sportske zajednice Grada Pakraca, organizatora ovog natjecanja, novopokrenuta Liga u ovom trenutku okuplja 20 prijavljenih igrača koji se razvrstani po kvaliteti nalaze na početnoj rang listi koja je osnova za dalje…


„Niže postavljeni igrač na listi izaziva više rangiranog igrača. Izazivač može izazvati protivnika koji je na listi najviše četiri mjesta iznad njega. Ako izazivač pobijedi, dolazi na mjesto izazvanog, dok izazvani pada za jedno mjesto. Ukoliko izgubi izazivač, oba igrača ostaju na svom mjestu. Meč mora biti odigran u roku od pet dana od izazivanja. U slučaju da izazvani odbije prvi termin meča, izazivač predlaže novi termin. Ako izazvani ne prihvati ni drugi termin meča, pobjednik je izazivač (W.O.). Primjer: 20. igrač na listi izaziva 17. - Izazivač pobjeđuje i zauzima 17. mjesto, igrač koji je bio na 17. mjestu pada na 18. //- Izazivač gubi, svatko ostaje na svom mjestu“ objašnjava Denis Relota, tajnik SZ Grada Pakraca.
Pravila je odredio organizator, s naglaskom da se ona mogu mijenjati ako se složi većina igrača. Nema tu velike filozofije, igra se bez sudaca i podrazumijeva se fair-play.
Sudjelovati mogu svi koji žive na području Pakraca i Lipika. Kotizacija je 150 kn za zaposlene odnosno 100 kn za nezaposlene osobe, studente i učenike. Svakom igraču koji uplati taj iznos zagarantirano je osam susreta u periodu od mjesec dana. Svi oni koji to nisu učinili, a misle da imaju što za pokazati na pakračkim zemljanim terenima mogu se pridružiti i tijekom trajanja lige, ali polaze od zadnjeg mjesta na listi. (Prijavu je potrebno izvršiti do 2. rujna na FB stranici SZGP ili na broj telefona 091 146 1315.)
Svakog tjedna će biti objavljena ažurirana rang lista na Facebook stranici “Sportske zajednice Grada Pakraca”. Igrači mečeve dogovaraju međusobno, a obavezno je objavljivanje rezultata u Facebook grupu lige.
Podsjetimo, Teniska liga Pakrac – Lipik je natjecanje koje smo najavili još krajem srpnja i u tom je trenutku ideja bila da cjelokupnu organizaciju natjecanja nosi novoosnovani Teniski klub „Mali most“ iz Pakraca. Međutim, to se nije dogodilo pa je dogovorno organizaciju Lige preuzela Sportska zajednica Grada Pakraca. U razloge povlačenja ekipe iz „Malog mosta“ iz ove priče - ne ulazimo, izražavamo tek nadu da će i oni bezrezervno podržati projekt i sudjelovati u njemu jer njima je ovdje mjesto - u njemu i uz njega.
Promijenilo se u načelu nije ništa, osim što je prijavljeni broj igrača, koji se u vrijeme najavljivanja lige kretao oko četrdesetak zainteresiranih, značajno smanjen. Visina kotizacije ne bi trebala biti problem. Slaže se s tim i Relota koji je zadovoljan s brojkom 20 i drži da je cijena sudjelovanja vrlo realna jer natjecatelji „dobivaju mogućnost igranja za cijenu nižu od 20 kuna po terminu, dok je redovna cijena 30 kuna“. Osim toga očekuje se postupno uključivanje igrača kako natjecanje bude odmicalo, a atraktivnosti Lige svakako će pridonijeti i novopostavljena rasvjeta koja omogućava korištenje igrališta sve do kasnih noćnih sati. Dodajmo i to da je Teniska liga svojevrsna najava za 1. Pakrac Open – teniski turnir koji je najavljen za jesenski period. Sigurni smo da će se i kroz ligu isprofilirati poneko ime koje će na prvom pakračkom turniru imati nešto za reći…
Najvažnije od svega – počelo je, krenulo je. Sustav natjecanja je definiran, mečevi se već igraju. Startne poteškoće su uvijek prisutne, one će se ispravljati i dorađivati, ima ih, a bit će ih sigurno još, no na njih valja imati i određeni postotak tolerancije, sve u cilju toga kako bi ovo natjecanje dodatnim omasovljenjem postalo konstanta u sportskom životu grada.