viber slika 2022 05 17 10 18 11 261

Iza Karla Kligla, pakračkog rukometaša, fantastična je prvoligaška sezona! Desno krilo prvoligaša Moslavine iz Kutine je sa 134 postignuta gola u 24  utakmice, ukupno na 6. mjestu tablice strijelaca Paket 24 Premijer lige – najkvalitetnijeg hrvatskog rukometnog ranga. Tako barem otkriva neoboriva statistika Hrvatskog rukometnog saveza. Međutim, podatak koji u detaljnoj statistici strši još je zanimljiviji i otkriva da Karlo nije samo među najboljim strijelcima, već je – najbolji!

Kako? Tako. Uzme li se u obzir da je mladi Pakračanin 134 puta protivničku mrežu parao isključivo iz igre, ne izvodeći pritom niti jedan jedini sedmerac, ista statistika svrstat će ga daleko na vrh tablice strijelaca regularnog dijela Paket24 Premijer lige.

Kvantitativno je Kligl smješten iza petorice igrača s brojkama od 137 do najviše 165 golova, ali svi oni su u svoje učinke ugradili ukupno 216 realiziranih penala, što prosječno iznosi velikih 43,2 po igraču. Niti malo ne umanjujući vrijednost najefikasnijeg (Buvinić, Umag), samo ćemo napomenuti da je on u svojih 165 golova trećinu (57) postigao iz sedmerca. Znajući sve to, uz elementarnu matematiku, nije teško niti pristrano zaključiti da je, gledajući golove iz igre, Karlo Kligl najubojitiji igrač Paket24 Premijer lige!

viber slika 2022 05 17 10 18 11 422

Hoće li ga to zadržati u dresu Moslavine, kojoj je svojim golovima obilato pripomogao u očuvanju prvoligaškog statusa, tek će se vidjeti. Njegove želje ipak idu u drugom smjeru…

Gledam prema Francuskoj, Njemačkoj…

"Jesmo li upravo razgovarali s budućim desnim krilom hrvatske rukometne reprezentacije ili kakvog inozemnog ligaša, vrijeme će pokazati", zapisali smo još 2020. godine zaključujući tekst za Pakrački list o Karlu Kliglu, profesionalnom rukometašu iz Pakraca, članu tada novog prvoligaša Moslavine iz Kutine. Iako je pitanje o reprezentativnoj i inozemnoj karijeri tada bilo više retoričke prirode, danas ono ima značajno realniju podlogu.

„Nakon ovakve sezone nije nerealno gledati preko granice. Imao sam prije ponuda da unutar Hrvatske promijenim sredinu, međutim procijenio sam da mi je za prvu pravu seniorsku sezonu važnija puna minutaža u Moslavini, nego je u jačem klubu dijeliti. Pokazalo se kao dobra procjena, naročito zbog ove statistike o kojoj pričamo. Međunarodnih ponuda ima, a osobno ne bih imao ništa protiv francuske, mađarske ili njemačke lige gdje sigurno mogu igrati dobar rukomet. Prijelazni rok je elastičan i dug, otvoren je praktično 8 mjeseci, tako da ima vremena. Važno je da se moje ime pojavljuje u raznim kombinacijama i vjerujem da će se nešto od toga ostvariti. Moj put je promišljen, temeljit i do sada je išao prema planu. Nema razloga da ubuduće bude drugačije“, otkriva nam planove 24-godišnji Karlo, odnedavno magistar kineziologije.

viber slika 2022 05 17 10 18 11 2612

Poziv u reprezentaciju na pijesku

U trenucima dok smo vodili ovaj razgovor, stigla je još jedna potvrda sportskog talenta ovog mladića, koji je rukometno prohodao u svom Pakracu. Iz Moslavine su mu proslijedili HRS-ov prošireni poziv za pripreme seniorske reprezentacije u rukometu na pijesku za predstojeće Svjetsko prvenstvo u Grčkoj od 21. – 26. lipnja. Podsjetimo, nastupivši na 20 velikih natjecanja (Svjetska prvenstva, Svjetske igre, kontinentalna prvenstva) i osvojivši 14 medalja, od čega 6 zlatnih, hrvatska je nakon brazilske (17 natjecanja, 15 medalja, 12 zlata) druga najtrofejnija reprezentacija u povijesti svjetskog rukometa na pijesku. Ako Karlo kroz pripreme izbori nastup u Grčkoj bit će to doista zaokružena priča jedne impresivne sezone.

Reprezentativna karijera je tako službeno započela, jest da je u pitanju rukomet na pijesku, no nastavi li Karlo ovim tempom terorizirati protivničke obrane, ne gine mu željeni inozemni ugovor, a onda nije predaleko niti nastup u onoj pravoj, kockastoj garnituri na parketu. 

214759317 4388998831150929 5649830613216680674 n