Izvršni odbor Hrvatskog kuglačkog saveza odlučio je da će se kvalifikacije za popunu 1.HKL igrati 2. i 3. srpnja u Varaždinu. Tako će KK Pakrac, prvak 2. HKL Regije Istok, u glavnom gradu Zagorja probati izboriti elitni rang i u Pakrac dovesti najbolje hrvatske kuglače.

1. HKL će od sezone 2016./2017. brojati 10 klubova, a natjecanje će kroz kvalifikacije probati izboriti deveto i deseto plasirane ekipe 1. HKL iz prošle sezone te prvoplasirane ekipe iz 2. HKL Istok, 2. HKL Sjever, 2. HKL Centar, 2. HKL Jug i 2. HKL Zapad.

U slučaju neuspjeha u kvalifikacijama kuglači Pakraca igrat će drugu ligu po kvaliteti - 1.B HKL. Ona bi  obuhvaćala područje slijedećih regija: Sjever, Centar i Istok, brojit će 12 klubova te će se za sezonu 2016./2017. popunjavati klubovima iz gore navedenih regija. Najprije oni koji su ispali iz 1. HKL ili nisu prošli kvalifikacije za ulazak u 1. HKL., a ostatak će se popuniti s klubovima iz 2. HKL Istok, Centar i Sjever i to prema plasmanu, prvo svi drugoplasirani, pa svi treće plasirani sve dok se liga ne popuni na 12 klubova.