Promotivnim štandom na Gradskoj tržnici Pakrac u organizaciji  Palijativnog tima LiPa povodom svjetskog dana Alzheimerove bolesti danas se održava edukativna akcija “Jesenja ruža za jesen života” gdje građani mogu dobiti informacije o ovoj bolesti.

“Rujan je mjesec Alzheimerove bolesti, a 21. rujna se obilježava kao Svjetski dan oboljelih od ove bolesti. Danas je sve više ljudi oboljelih od demencije, a ovom prilikom želimo na to ukazati, pomoći im kako prepoznati simptome te gdje se i kome u tom slučaju javiti. Naša udruga ima nekoliko štićenika s ovom bolešću s našeg područja kojima redovito pomažemo u svakodnevnim aktivnostima i vrlo je važno razbiti predrasude jer se ova bolest može pojaviti u svakoj obitelji“, rekla je Vesna Božić, članica Palijativnog tima LiPa, koju smo danas zajedno sa volonterkama, pakračkim srednjoškolkama medicinskog usmjerenja, zatekli na promotivnom štandu.

Ovu vrijednu edukativnu akciju nastavljaju i 24. rujna u Požegi, a završit će ju 27. rujna šetnjom sjećanja od Pakraca do Lipika.

U Hrvatskoj je, kako se procjenjuje, demencijom zahvaćeno oko 86.000 osoba, među kojima je gotovo dvije trećine žena, njih skoro 60.000. Svake godine u nas obolijeva oko 13.000 ljudi, dok u najmanje 50 posto slučajeva bolest nije dijagnosticirana.