U sklopu petog Međunarodnog volonterskog kampa za mlade, danas je u pakračkoj vijećnici održana tradicionalna konferencija, ove godine na temu mladih i nemogućnosti, odnosno nespremnosti starijih u razumijevanju i dijeljenju odgovornosti s njima. Kampom se nastavlja tradicija solidarnosti, izgradnje mira, multikulturalnosti, odnosno promicanja suradnje ljudi koji dolaze iz različitih sredina te pomaganja lokalnoj zajednici kroz volonterske akcije.

Konferencija „Mladi - enigma za starije“ okupila je tridesetak osoba različite dobi i sredina koje su razgovarale o životu mladih građana Pakraca, ali i Hrvatske, društvenoj nejednakosti te vezi između mladih i ljudskih prava. Potom su volonteri iz Makedonije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske podijelili svoja iskustva iz ovogodišnjeg kampa uspoređujući ih sa životom zajednice u kraju iz kojega dolaze.

„Živa knjižnica“ bila je prilika za učenje kroz komunikaciju s članovima Centra za mirovne studije i upoznavanje početaka mirovnog rada u Hrvatskoj te učenje o Volonterskom projektu Pakrac 1993-1997 u kojemu je sudjelovalo preko 400 mladih iz 20 zemalja. Ujedno je obilježeno i 20 godina djelovanja CMS-a, najveće mirovne udruge ovog dijela Europe, iznikle u Pakracu.

Volonterski kamp, kao i Konferencija, održani su u organizaciji Centra za podršku i razvoj civilnog društva „Delfin“ Pakrac i Miramida centra Grožnjan, a zahvaljujući donacijama bivših volontera te organizacijskoj podršci gradova Pakraca i Lipika te Centra za mirovne studije.