Redovito obilježavanje važnih datuma vezanih za Domovinski rat, važnih ne samo za ovu udrugu nego i za cijelu lokalnu zajednicu, kao i promocija prave uloge branitelja te vrijednosti Domovinskog rata bile su najvažnije aktivnosti Udruge hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika, rečeno je na skupštini održanoj večeras u Planinarskom domu Omanovac na kojoj su prisustvovali predstavnici drugih braniteljskih udruga našeg područja, kao i srodnih prijateljskih udruga iz drugih gradova.

Podnoseći izvješće o radu u protekloj godini Miroslav Ivančić, predsjednik Udruge, istaknuo je kako je Udruga provodila niz aktivnosti u obilježavanju značajnih obljetnica, a posebno su ponosni na prošlogodišnje svečano obilježavanje početka Domovinskog rata na kojem je prisustvovala i predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović. Prošle godine  članovi udruge uspješno su proveli i ,već tradicionalni, projekt „Mladi i Domovinski rat“ u sklopu kojeg mladi pišu i objavljuju svoje radove, obilježili su obljetnicu pogibije Vlade Laučana te organizirali memorijalni turnir u čast prvog poginulog pakračkog policajca koji se prošle godine igrao u drugačijem formatu, umjesto branitelja utakmice su odigrala djeca. Organizirali su obilježavanje VRO „Bljesak“, Križni put od Kusonja do Pakraca te aktivno sudjelovali u sportskim susretima branitelja, kao i u radu Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Pakrac-Lipik.

Za sve te aktivnosti koje planiraju nastaviti i iduće godine potrošili su nešto više od 68.000 kuna pri čemu je Grad Pakrac osigurao 25.000, Grad Lipik 5.000, Požeško-slavonska županija 9.000 dok su iz državnog proračuna dobili 20.000 kuna.

Članovima udruge jedna od želja iduće godine jest objaviti i zbornik svih učeničkih radova koji su svih godina sudjelovali na literarnom natječaju „Mladi i Domovinski rat“. Predsjednik Ivančić u raspravi se osvrnuo i istaknuo zadovoljstvo što je predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović početkom listopada na svečanosti u povodu Dana policije odlikovala i Policijsku postaju Pakrac te njezin ratni aktivni i pričuvni sastav za iskazani junački čin u Domovinskom ratu.

Rad udruge pohvalili su Renato Marinić, u ime lipičkog gradonačelnika Vinka Kasane, te Vedran Neferović, dožupan požeško-slavonski, a čestitkama se pridružila i pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević istaknuvši kako je udruga jedna od najaktivnijih braniteljskih udruga, a svojim zalaganjem uspjela je Pakrac promovirati kao mjesto početka Domovinskog rata što je na ponos svih Pakračana. Osvrnula se i na rad ove pakračko-lipičke udruge, kao i Koordinacije, na očuvanju digniteta Domovinskog rata najavivši kako je započeto pisanje monografije o Domovinskom ratu u Pakracu upravo kako bi se istina i vrijednosti branitelja te Domovinskog rata  prenijela na mlade generacije.