Aktivnosti u koordinaciji udruga proisteklih iz Domovinskog rata, obilježavanja obljetnica, predavanje o značaju Domovinskog rata za učenike osnovnih i srednjih škola te aktivnosti u Domu veterana u Lipiku osnovne su značajke rada Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata u 2017. godini, izvijestio je sinoć na njihovoj godišnjoj skupštini održanoj u gradskoj vijećnici predsjednik Miroslav Vacek. U tome je poseban naglasak bio na obilježavanju  i prezentaciji značaja evakuacije pakračke psihijatrije iz rujna 1991. godine koja je kao najhumanija bitka Domovinskog rata napokon dobila svoje zasluženo mjesto u povijesti u vidu monografije „Pouka o čovječnosti", rekao je Vacek.

U edukativnom dijelu koje su provodili za učenike osnovnih škola iz Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije Vacek je posebno naglasio značaj Muzeja vojne i ratne povijesti koji volonterski vodi Mario Tušek te je ponovo pozvao članove na suradnju s ovom neslužbenom pakračkom institucijom ističući želju da se u dogledno vrijeme u suradnji s Gradom i drugim institucijama riješi prostorno pitanje  njezinog rada omogućavajući joj i vanjski izložbeni prostor za oklopna vozila koja su korištena na ovim prostorima u ratu. Kao idealan prostor za to Vecek vidi objekt i  dvorište bivše pakračke gimnazije.

Za  cjelokupnu aktivnost lani je potrošeno 30.000 kuna. U istom financijskom i sadržajnom obimu planiraju rad i u 2019. godini, a od gradskih proračuna očekuju 7.500 kuna iz Pakraca te 6.000 kuna iz Lipika, dok su ostala planirana sredstva Županije, Ministarstva i vlastiti prihodi.

U ime Grada Lipika skupštinu, kao i rad Udruge je pozdravio gradski vijećnik Ivan Pleša, a u ime Grada Pakraca predsjednik Gradskog vijeća Miroslav Ivančić. On je pri tom istaknuo da niti jedna udruga nije savršena, ali da su iz njegovog bogatog iskustva iz cijele države sve pakračke udruge ovog karaktera među boljima u Hrvatskoj pozvavši ih na zajedništvo u nastupanju i branjenju interesa branitelja. Jednako tako ocijenio je i stanje u državi koje nije idealno, ali postoji razloga za optimizam.

Rad Udruge je pozdravila, ali i uputila  poziv za korištenje njihovih usluga Svjetlana Mišor Čulina, voditeljica Veteranskog doma Lipik.