banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.

Čitanjem svjedočanstava žena koje su preživjele nasilje u zdravstvenim ustanovama danas su se članice Centra za podršku i razvoj  civilnog društva „Delfin“ u suradnji s članovima Udruge „Latica“ okupile na zelenoj površini ispred zgrade pakračke gradske uprave i uključile u kampanju „Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama“.

Na ovogodišnjoj kampanji želi se podsjetiti na akciju #prekinimošutnju kojom su žene progovorile o nasilju u zdravstvenim institucijama i zahtijevati da nasilje nad ženama prestane, kako ono fizičko i psihičko tako  i ekonomsko i strukturalno.

„Smatramo da je to najmanje istražen oblik zlostavljanja nad ženama, a pojavljuje se u velikom broju jer žene doživljavaju različita iskustva u različitim ustanovama. Zaboravljamo na problem institucionalnog nasilja  koji se događa u sustavu zdravstvene zaštite žena“, rekla je Mirjana Bilopavlović, koordinatorica udruge“Delfin“.

Istaknula je kako je ovo jedna od kampanji u koju se uključila udruga „Delfin“ ističući kako je upravo misija udruge sprečavanje bilo kakvog nasilja i diskriminacije i poštivanju ljudskih prava pa su tijekom prošle godine članice odradile ukupno 147 savjetovanja, bilo telefonski, osobnim dolaskom ili kao pratnja na sudovima tijekom postupaka ili u drugim institucijama. Korisnicama je na raspolaganju bilo pet volonterki koje su ostvarile 416 volonterskih sati, dodaje Bilopavlović.

Kampanja se u svijetu, pa tako u u Hrvatskoj, održava sedmu godinu zaredom kao inicijativa usmjerena na podizanje svijesti o raširenosti nasilja nad ženama i djevojčicama. Prema tadašnjoj statistici svaka treća žena u svijetu tijekom svog života bila je žrtva silovanja ili fizičkog nasilja čime se dolazi do brojke od milijarde žena i djevojčica po čemu je kampanja i dobila ime.

 

 

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.