Četrnaest bivših zatočenika logora Bučje u subotu je osnovalo Udrugu logoraša srpskog koncentracijskog logora „Bučje“ Požeško-slavonske županije. Za predsjednika je izabran Josip Cah, za zamjenika Josip Straga i za tajnika Darko Mercluft.

Kako je rekao Cah, Udruga će organizirati susrete zatočenika, izraditi monografiju i održavati prostor nekadašnjeg logora na Bučju. Za to u prvoj godini planiraju proračun od 46.000 kuna u kojem sredstva očekuju od Ministarstva hrvatskih branitelja, županije te gradova Pakraca i Lipika, ali i drugih jedinica lokalne samouprave činiji stanovnici su bili zatočeni u logoru.

Da to neće ići tako jednostavno s obzirom da su ovogodišnji natječaji za sredstva prošli, upozorio je Ivan Turudić, dopredsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora. On je upoznao članove nove udruge s nastojanjima koje ova krovna hrvatska udruga zatočenika poduzima, naročito u tužbi protiv Srbije i JNA koju je podiglo 50-ak bivših logoraša, mada na sudovima u Srbiji ne očekuju pozitivno rješenje, ali su spremni ići i na Međunarodni sud za ljudska prava u Strasbourgu te pozivaju hrvatske vlasti da ne dozvole ulazak Srbije u Europsku uniju bez plaćanja obeštećenja za zatočene osobe u njihovim logorima.

Miroslav Ivančić, predsjednik Gradskog vijeća Pakrac je pozvao novu udrugu na suradnju u koordinaciji udruga proizašlih iz Domovinskog rata u kojoj sada djeluje već 18 udruga. On je istaknuo da zna da je to puno udruga, no puno je i posla pa ima prostora za sve one koji žele raditi.