Lanjska godina je za pčelare bila najlošija desetljeće unazad. Razlog su obilne kiše u fazi cvjetanja biljaka pa su pčelari u vrijeme cvjetanja bagrema, umjesto da sakupljaju med, morali prihranjivati pčele što ne pamte niti iskusniji pčelari, istaknuo je u izvješću o radu Robert Androić, predsjednik Udruge pčelara Pakrac-Lipik na skupštini što je sinoć održana u vijećnici kurije Janković. To je bio i razlog zašto su se pčelari obratili gradskim vlastima tražeći pomoć pa je Grad Pakrac pomogao s 9.000, a Grad Lipik s 5000 kuna.

Prošle godine organizirali su posjet sajmu u Gudovcu, te edukativni obilazak drugih udruga i OPG-ova koji se bave pčelarstvom. No, rekao je Androić, odaziv je bio loš kao i što nije zadovoljan što je samo 6 pčelara, od 51 aktivnog člana Udruge, dao uzorke meda na 10. županijsko ocjenjivanje čiji su bili suorganizator. Pored toga, redovito su se pojavljivali na gradskim manifestacijama Pakraca i Lipika.

Udruga je lani potrošila 32.000 kuna, a najveća stavka je članarina Hrvatskom pčelarskom savezu 11.700 dok su na potpore pčelarima potrošili 11.500.

U ovoj godini osim redovne djelatnosti oko skrbi za pčele planiraju edukativne aktivnosti, posjet sajmovima, zajedničku nabavu ambalaže za med i pogače za prihranu, te izradu katastra paše. Bit će i domaćini 11. županijskog ocjenjivanja meda koje će biti održano u sklopu sajma Slavonski banovac. Androić je upozorio pčelare da će ove godine po prvi put županija u sklopu natječaja za poticanje razvoja stočarstva uvrstiti i pčelarstvo kao supotpomognutu djelatnost.