Obilježavanje 90-te obljetnice djelovanja bila je najznačajnija aktivnost KUD-a „Seljačka sloga“ Prekopakra u 2019. godini, rekla je predsjednica Dubravka Arland na sinoćnjoj skupštini Društva što je održana u Domu udruga u Prekopakri. Zbog epidemioloških mjera to je bio već treći pokušaj sazivanja skupštine koja je zbog toga održana u minimalističkim uvjetima i programu.

 

Obljetnica se obilježavala u dva dana: 15. i 16. lipnja u Prekopakri. Prvi dan je predstavljena brošura o radu kluba i otvorena izložba „Slavonska kuća“. Drugi dan su imali defile kroz selo uz sudjelovanje 10 KUD-ova i koncert Krunoslava Kiće Slabinca. Tijekom godine imali su više nastupa na različitim manifestacijama u Starim Mikanovcima, tri puta u Pakracu, na Županijskom kulturnom mozaiku, Bektežu, Ivanjskoj i bili su tradicionalni domaćini Šokačkog sijela na kojem su ugostili KUD Zeleni gaj iz Gaja i Češku besedu.

„Bilo je veselja, ali i suza jer su nas zauvijek napustili naši vjerni tamburaši Predrag Kulhavi - Peda i Željko Nožarić - Debo“, ocijenila je predsjednica.

Za sve te aktivnosti potrošeno je oko 115.000 kuna, najviše za obljetnicu, a sredstva su osigurana iz proračuna Grada Pakraca (78.000), Ministarstva kulture (10.000), Županije (8.000) te vlastitih izvora (22.000), izvijestila je blagajnica Dijana Major.

Što se tiče programa rada za ovu godinu, zbog epidemioloških mjera on je već u odnosu na početni plan dva puta skraćivan. Uglavnom kroz natječaje Ministarstva kulture i Grada Pakraca je u planu osigurati sredstva za nabavu nošnji i redovito vježbanje za nastupe koji će biti organizirani u skladu s epidemiološkim mjerama, ali je većina  njih otkazana.

Gradonačelnica Anamarija Blažević, koja je i sama članica KUD-a pa je govorila u prvom licu, je izrazila zadovoljstvo što su uspjeli realizirati godišnjicu na razini na kojoj to zaslužuje 90 godina djelovanja. Za ovu godinu su imali velike planove, između ostalog su pozvani u Metković na Maraton lađa, ali je i to otkazano. Što se tiče sredstava koje je KUD dobio za projekte koje je kandidirao u gradskom proračunu, gradonačelnica je rekla da i dalje s njima mogu računati, ali neka ih preusmjere na nabavu nošnji što je u KUD-ovima uvijek deficitarno i poželjela im je da u narednoj godini imaju bolju epidemiološku situaciju i više aktivnosti.