Članovi Udruge civilnih invalida i stradalnika Domovinskog rata Požeško-slavonske županije u prošloj godini, kao i svih godina od osnutka 1995., su sudjelovali na brojim obilježavanjima obljetnica iz Domovinskog rata na području naše županije, ali i šire.

Pri tom je svakako najvažnije obilježavanje razmjena zatočenika bučkog logora koja se u njihovoj organizaciji održava 16. siječnja, kao i ona koja se u veljači održava u povodu obilježavanja zatvaranja logora Stara Gradiška, istakao je predsjednik Dinko Miovec izvještavajući o lanjskom radu Udruge na njenoj skupštini što je jučer održana u vijećnici kurije Janković.

 

Govoreći i o radu, osim obilježavanja obljetnica, Miovec je naglasio i intenzivne aktivnosti koje provode u radu Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata, udruzi Hrvatski Feniks i Savezu udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, ali i Koordinaciji udruga proisteklih iz Domovinskog rata gradova Pakraca i Lipika. Posebno poglavlje izvješća je bila kronologija njihovog rada na izgradnji i održavanju spomen obilježja „Logor Bučje“ u čemu im je pomoglo više pakračkih obrtnika i tvrtki, ali i članovi drugih udruga i pojedinci. Ono što je problem je članstvo: od 105 članova koje su imali 1995. godine, umrlo ih je 37.

Za lanjsku aktivnost potrošeno je oko 25.000 kuna, najviše za Bučje, oko 9.000 kuna, a prihodi su osigurani zahvaljujući Ministarstvu hrvatskih branitelja (10.000) te proračunima Županije (2.000) i gradova Pakraca i Lipika po 4.000. Zbog epidemioloških mjera ove godine je u planu nešto manje aktivnost pa je i proračun smanjen na 16.000 kuna.

Rad udruge pozdravili su i pohvalili lipički gradonačelnik Vinko Kasana i zamjenik pakračke gradonačelnice Marijan Širac ističući da će u gradskim upravama uvijek imati partnera, a potporu radu je iskazala i Jasna Jug, predsjednica udruge Hrvatski Feniks.

Pakračkom maratoncu Dušku Štrbcu, koji komemorativne aktivnosti na našem području često prati propagandnim maratonima je uručena zahvalnica za takav doprinos ovim manifestacijama.