Nasilje u vezama prisutno je u svakoj zajednici u nekom od svojih oblika, a pretpostavlja se da je potkrijepljeno obiteljskim prilikama i utjecajem, odnosom u zajednici, osobnošću i mnogočemu drugome, a zasigurno smo se svi s njime susreli na neki način, rečeno je 11. studenog na okruglom stolu u Hrvatskom domu kojeg je na temu „Nasilje u vezama“ organizirala sekcija mladih Kulturno prosvjetnog društva “Sloga“, u sklopu projekta „Imam stav“.

 

Okrugli stol okupio je dvadesetak predstavnika lokalnih udruga, gradskih institucija i državnih ustanova, ali i mladih na kojima je zadatak da podignu svijest svojih vršnjaka o važnosti života bez nasilja, osobito nasilja u vezama. U uvodnom obraćanju sudionike je s ovom tematikom upoznala Anita Adžijević, profesorica pedagogije u Srednjoj školi Pakrac, uz poseban osvrt na adolescentske veze rekavši da je to period kad se ostvaruju prve bitne ljubavi i formiraju stavovi za budući život pa je stoga bitno s mladima što više razgovarati o toj temi, jer ono što dožive u mladenačkim vezama možda će utjecati i na ostatak njihova života.

Slijedilo je izlaganje predstavnika institucija, ustanova i udruga koje imaju iskustva u radu sa žrtvama nasilja: načelnika Policijske postaje Pakrac Roberta Hrastića, koordinatorice Centra za podršku i razvoj civilnog društva Delfin Mirjane Bilopavlović, psihologinje u Centru za pružanje usluge u zajednici Lipik Matije Cesar kao i predstavnica Grada Pakraca, Zrne Garače i Marije Martinelli te tajnice KPD „Sloga“ Dubravke Špančić. Daljnjom raspravom govornici su se dotaknuli tema: suradnja žrtava nasilja i institucija, unapređenje pristupa prevenciji za sprečavanje nasilja u vezama od rane životne dobi, podrška žrtvama nasilja u vezi, ali i institucijama, u provedbi programa nenasilja.

Ovaj okrugli stol bio je posljednja aktivnost projekta „Imam stav“ kojeg je sufinanciralo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a ukratko ga je predstavio njegov voditelj, Krešimir Mađaroši, rekavši da su u sklopu projekta organizirali razne radionice kroz koje su mladi mogli učiti o tome kako postići samopouzdanje i kako postati svjestan svojih kvaliteta. Nadalje, kad ih je pojava koronavirusa zaustavila u daljnjem provođenju projekta, pokrenuli su KuKuTv, kojom su okupili mlade Pakraca i Lipika te ih potaknuli da kratkim video uradcima artikuliraju svoj stav i viđenje stvari oko sebe, odnosno da istražuju i prezentiraju između ostaloga i svoj zavičaj. Organizirali su i filmski festival na temu nasilja u vezi, a ovaj projekt iznjedrio je i prvi igrani film o Pakracu „Eržika plemenita“.