Benković scaled 1024x614 c

Promocija 11. Zbornika Povijesnog društva Pakrac – Lipik i radne akcije s ciljem sprečavanja od propadanja jednog od posljednjih mlinova na našem području u Gornjoj Šumetlici obilježja su lanjskog rada Društva, istaknuo je u izvješću predsjednik Stjepan Benković na skupštini koja je 10. veljače održana u pakračkoj knjižnici uz prisutnost samo članova Upravnog odbora.

 „Glavni projekt za 2020. godinu bio je prijevod i izdavanje kanonskih vizitacija za župe Pakrac, Gaj i Čaglić. Započeta je suradnja s lokalnim župnicima kao i sa pakračkim župnikom Jozom Zorićem koji se obvezao iz Nadbiskupskog arhiva pribaviti preslike spomenutih kanonskih vizitacija, a dogovoreno je i prevođenje s latinskog jezika, no sve je zaustavljeno koronom i katastrofalnim potresom koji je pogodio Zagreb i znatno oštetio Nadbiskupski arhiv“, rekao je Benković.

Zbog izvanrednih okolnosti i pandemije koronavirusa, lipički Sajam cvijeća i pakrački Slavonski banovac, otkazani su pa su tako izostale i planirane povijesno-gastronomske manifestacije „Kod veprove glave“, kojima su ranijih godina uspješno nastupili i prezentirali jela ovog kraja iz 18. i 19. stoljeća. Predsjednik Benković je zahvalio Šumariji i ravnatelju Slobodanu Katunaru na suradnji. Osim što je u njenom dvorištu smještena drvena krčma koju Društvo koristi za manifestacije, Šumarija im pomaže i donacijama drveta, a zajedno su prikupljali i distribuirali humanitarnu pomoć za stradala naselja u potresu oko Kostajnice i Petrinje.

U sedam radnih akcija, članovi Društva uređivali su okoliš mlina u Gornjoj Šumetlici, pri čemu im je Grad Pakrac pomagao u gotovo svim akcijama posudbom vozila, strojeva za košnju i donacijom potrošnog materijala, a započeta je i njegova rekonstrukcija i osposobljavanje za rad.

Prošle godine održana je promocija 11. Zbornika Društva, za kojeg je Benković rekao da je po svom obimu, tekstovima i broju stranica nadišao sve  prethodnike, a uz njega su promovirani i novi udžbenici zavičajne povijesti pakračkih učiteljica Daniele Crnković i Daliborke Duchač, koji su važan materijal za učenje povijesti u nižim razredima osnovne škole.

Društvo je lani ostvarilo 23.000 kuna prihoda, od toga su iz 2019. godine prenesena sredstva u iznosu oko 15.000 kuna, a iz gradskih proračuna im je Grad Pakrac osigurao 1.500 kuna, dok je Grad Lipik izdvojio 6.000 kuna. Za tiskanje Zbornika i ostale prošlogodišnje aktivnosti utrošeno je 20.700 kuna.

U ovoj godini nastavit će s aktivnostima na prijevodu kanonskih vizitacija koje ostaju prioritet unatoč problemima na koje su naišli, započet će se s radovima na novom Zborniku, a u planu su i daljnje radne akcije na obnovi mlina i zaštiti drugih dobara od lokalnog značaja kao i sudjelovanje na gradskim manifestacijama.