okrugli stol nestali

Koliko je potencijalnih lokacija posmrtnih ostataka nestalih osoba u Domovinskom ratu istraženo u našoj županiji, na temelju čega se rade izvidi i sami iskopi te koliko je uspjeha postignuto u zadnjih nekoliko godina, pokušalo se odgovoriti na okruglom stolu o nestalim osobama u Domovinskom ratu na području Požeško-slavonske županije koji je jučer održan u vijećnici kurije Janković, a u organizaciji Udruge civilnih invalida i stradalnika Domovinskog rata naše županije.

Uz predstavnike Ministarstva hrvatskih branitelja, Grada Pakraca, Saveza obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i članova obitelji koji još uvijek traže svoje najmilije, na okruglom stolu govorili su Mirko Veselin, ispred Policijske uprave Požeško-slavonske županije, Ivona Paltrinieri, ravnateljica Uprave za zatočene i nestale, Vesna Krivošić, predstavnica Hrvatskog crvenog križa iz Zagreba, a koje je u uvodnom govoru pozdravio Dinko Miovec, predsjednik Udruge organizatora ovog skupa, podsjetivši kako je okrugli stol organiziran s namjerom upoznavanja članova obitelji, ali i javnosti, s dosadašnjim aktivnostima i budućim namjerama u traženju nestalih osoba.

Pronađeni posmrtni ostaci dviju osoba u Kukunjevcu

Ivona Paltrinieri na početku tribine izvijestila je kako su prošlog tjedna pronašli posmrtne ostatke dviju muških osoba na području Kukunjevca koji su na obradi na Zavodu za sudsku medicinu u Zagrebu te bi nakon DNK analize kroz nekih mjesec dana mogli raspolagati o identitetima. U nastavku izlaganja Platrinieri je prezentirala aktivnosti i provedbu terenskih izvida i iskapanja zadnjih šest godina na području županije istaknuvši kako sustav traganja počiva na međuresornoj suradnji MUP-a, SOA-e, MORH-a i pravosudnih tijela te kako u svojoj metodologiji na pronalasku nestalih polaze od dojave, koriste se različitim metodama modernih načina pretraživanja, a u svemu surađuju s udrugama i obiteljima nestalih osoba.

U zadnjih šest godina radili su na 11 lokacija; u 2018. godini na području grada Lipika na tri lokacije, u 2019. godini na području Lipika, Kukunjevca i Branežaca, 2020. godine terenska istraživanja trajala su mjesec i pol dana na području općine Sirač vezano za logoraše s Bučja kao i drugi pokušaj probnih iskapanja na Bučju, a ove godine ponovo su se vratili na područje Bučja i Koturića, no sve aktivnosti nisu dale rezultate pronalaska sve do prošlog tjedna u Kukunjevcu.

Kako je naglasila Paltrinieri, pronalazak posmrtnih ostataka daju im zamah u nastavku daljnjih istraživanja ovim intenzitetom i trenutno su u prikupljanju novih saznanja s međuresornim službama, a na jesen se trebaju ponovo vratiti istraživanjima na području Bučja.

okrugli stol nestali 2

Traga se još za 153 nestalih na području županije

Pakrac je jedan od gradova u Hrvatskoj koji je najviše stradao u Domovinskom ratu, a samim time jedna smo od županija koja je pri vrhu po broju nestalih kojih je u ovom trenutku 155, odnosno 153 nakon pronalaska u Kukunjevcu, a od toga je 131 osoba s područja županije dok su 24 s područja drugih policijskih uprava, izvijestio je Mirko Veselin, predstavnik Policijske uprave požeško-slavonske.

Veselin je naglasio kako službe provjeravaju i obrađuju svaku dostavljenu informaciju te pozvao još jednom članove obitelji i građane da dojave sva saznanja koja imaju, čak i ako smatraju da su ona nevažna.

Vesna Krivošić, predstavnica Hrvatskog crvenog križa iz Zagreba, istaknula je kako je uloga Crvenog križa zapravo kontakt s članovima obitelji nestalih i pomoćna snaga vlasti zaduženih za rješavanje pitanja nestalih osoba. U tom kontekstu, Crveni križ još uvijek zaprima određen broj zahtjeva za traženje koji se otvaraju bez obzira na protok dugog vremenskog razdoblja.

Sudionici okruglog stola još jednom su potvrdili kako međuresorna suradnja nadležnih službi za traganjem nestalih osoba daju rezultate te istaknuli važnost što većeg i bržeg prikupljanja podataka od  članova obitelji nestalih koji mogu dati informacije, a kojih je nažalost sve manje.