fa i matija

Društvo Mađara Pakrac već tradicionalno nastavlja sa svojim aktivnostima koje se u najvećem dijelu odnose na očuvanje identiteta ove nacionalne manjine na našem području, a to provode kroz prezentaciju mađarskih običaja čime ih se svrstava među najaktivniju udrugu Mađara u regiji, ali i jednu od aktivnijih lokalnih udruga, rekao je sinoć Josip Fa, predsjednik Društva, na skupštini održanoj u vijećnici kurije Janković.

Podnoseći izvješće o radu za prošlu godinu neke od najznačajnijih događanja Fa je istaknuo sudjelovanje na smotri nacionalnih manjina u Siraču, na sajmu Slavonski banovac u Pakracu i Božićnom sajmu, kao i manifestaciji Tragom Jankovića, predstavili su se na manifestacijama u Lipiku, Dežanovcu, Aljmašu i, kao i svake godine, nazočili Lipovljanskim susretima. Jedna od, za pakračko društvo, značajnih događanja bio je tradicionalni Dan Mađara u sklopu kojeg je održana i promocija monografije o pakračkom Društvu Mađara autora Duška Kličeka uz prigodni kulturno umjetnički program na što je predsjednik Fa izrazio ponos i zahvalu što je takav projekt uspješno završen.

I prošle godine Društvo je posjetilo Mađarsku, točnije Čepreg, što je nastavak uspješne suradnje na kulturnoj i gastronomskoj razini.

članovi skupštine

Za sve aktivnosti prihodovali su 70.500 kuna, od čega su 50.000 kuna dobivenih od Saveza za nacionalne manjine, 16.500 kuna iz proračuna Grada Pakraca, 9.178 kuna iz mađarskog Fonda „Betlem Gabor“ te 3.000 kuna iz županijskog proračuna.

Članovi Društva će i ove godine sudjelovati na svim manifestacijama na koje budu pozvani kako bi i dalje radili na očuvanju kulturnog identiteta mađarske manjine na ovim prostorima.

Goste i članove Društva u ime pakračke gradonačelnice pozdravila je Jelena Hihlik, ravnateljica Muzeja Grada Pakraca, pohvalivši dosadašnji rad kao i ustrajnost u svojim aktivnostima dok je jedan od novopridošlih članova Društva i autor monografije o pakračkim Mađarima Duško Kliček istaknuo kako je Društvo uspješno u svojim aktivnostima prvenstveno zahvaljujući trudu i zalaganju predsjednika Josipa Fa.

jelena mađari