banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

planinari stol

Svečanom sjednicom Skupštine na kojoj su uručene zahvalnice i priznanja najzaslužnijim pojedincima i institucijama te se podsjetili na svoju bogatu povijest pakrački planinari, članovi Planinarsko društvo Psunj, sinoć su u vijećnici kurije Janković obilježili 95 godina postojanja i rada.

Zoran Milaković

Na povijest i nastanak društva prigodnim obraćanjem podsjetio je Zoran Milaković, sadašnji predsjednik PD Psunj, okarakteriziravši da su 95 godina organiziranog planinarstva u Pakracu nažalost najviše obilježila ratna zbivanja koja su za posljedicu uvijek imala velika materijalna i ljudska stradavanja. Prvo takvo društvo je u Pakracu osnovano 1928. godine pod imenom „Čaklovec“. Sedam godina kasnije mijenjaju ime u „Psunj“ te uz  veliko zalaganje i donacije Josipa Svobode 1937. godine grade prvi planinarski dom na Velikoj Poljani („Dom Josipa Svobode“). Godine 1942. je dom zapaljen, a Josipu Svobodi se gubi trag u partizanskom zatvoru 1945. godine u Zagrebu. Godine 1953. se obnavlja rad društva, ali pod imenom Brezovo Polje, da bi 1964. ponovo bilo vraćeno ime Psunj. Izgrađen je novi dom na Omanovcu koji je 1974. također izgorio. Pakrački planinari 1977. godine, ponovo na Omanovcu, grade i treći svoj dom koji je u Domovinskom ratu ponovo znatno devastiran i značajno obnovljen nakon novog pokretanje rada društva 1996. godine. Osim rada na domovima društvo je cijelo vrijeme postojanja uredno obavljalo i ostale zadaće pa danas na obroncima Papuka i Psunja imaju oko sto kilometara obilježenih i uređenih planinarskih staza, istaknuo je Zoran Milaković, predsjednik Društva u zadnja dva mandata.

U povodu jubileja Društvo je uručilo zahvalnice za pomoć u radu 48-orici pojedinaca, najviše svojih dugogodišnjih članova te osam institucija: Gradu Pakracu, gradskoj knjižnici, muzeju i glazbenoj školi, Pakračkom listu, „Omegi“ - Udruzi specijalne policije, HGSS stanica Požega, ispostava Pakrac i Hrvatskom planinarskom savezu. 

nagrađena Branka Ečimović

Priznanje planinarima, ali i Omanovcu

Istovremeno tajnik Hrvatskog planinarskog saveza Alen Čapar je uručio 10-torici pakračkih planinara priznanje Brončani znak HPS, Branki Ečimović, Dragici Širac i Zoranu Milakoviću Srebrni znak HPS, a dr. Damiru Švajdi za neprekidni planinarski staž od 1966. godine Zlatni znak HPS-a. Tajnik Čapar je tom prilikom pohvalio ovaj dugogodišnji organizirani napor pakračkih planinara na razvijanju ljubavi prema prirodi i planinama, a naročito ustrajnost u izgradnji i obnovi vlastitog doma pri čemu je sadašnji Omanovac među planinarima Hrvatske prepoznat kao jedan od najuzornijih i najfunkcionalnijih domova radi čega ga za svoje aktivnosti povremeno koristi i HPS kao lani za organizaciju seminara za planinarske vodiče cijele Hrvatske.   

nagrađani Švajda

Pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević je čestitajući obljetnicu istaknula da joj je uvijek zadovoljstvo surađivati s planinarima jer je riječ o vrlo vrijednim ljudima koji su vrlo važni gradu radi realizacije zajedničkih projekta naročito u pogledu doma na Omanovcu, „biseru koji treba čuvati, maziti i paziti, ali i drugima pokazivati“ te stoga ne čudi da postoje konkretni planovi za unapređenje njegovih sadržaja.

Uz prigodna darivanja obljetnicu, ali i dosadašnji rad ne skrivajući pri tom zavist zbog Omanovca,  čestitali su i predstavnici susjednih društava iz Lipika, Daruvara i Novske.

Ana na skupštini

Članstvo raste

U radnom dijelu sjednice Milaković je izvijestio o lanjskom radu Izvršnog odbora, a detaljno o brojnim izletima po Psunju, Papuku, i drugim hrvatskim i slovenskim planinama te brojnim radnim akcijama su izvijestili predsjednici sekcija: za izlete i propagandu, gospodarstvo te markaciju. Ono što lanjsku godinu izdvaja od uobičajenog rada je sudjelovanje na natječaju Fonda za zaštitu okoliša na kojem su za izradu projektne dokumentacije dobili 326.000 kuna s kojima će biti izrađena neophodna dokumentacija za postavljanje fotonaponske elektrane te raznih drugih radova i neophodnih certifikata za što je u tijeku ishođenje građevinskih dozvola. Brzina realizacije ove dokumentacije ovisit će o daljnjoj dinamici domaćih i EU natječaja. Za društvo je značajno da je i lani došlo do povećanja članstva pa sada imaju 149 članova ili 37 više nego 2021. godine.

Lanjski proračun društva, zajedno sa sredstvima Fonda je iznosio 386 tisuća, a troškovi oko 358  tisuća kuna, izvijestila je Dragica Širac.

Planinari su usvojili program rada i financijski plan za 2024. godinu u kojem planiraju prihode od 8200 eura, što je Milaković pojasnio da im nije planiranje na duge staze problem jer su u njemu sada iskazane sve uobičajene redovne aktivnosti, a ako bude adekvatnih natječaja i sredstava on se lako prilagodi.

Uobičajeno kod okupljanja planinara i ovo je proteklo uz bogatu ponudu domaćih kolača te planinarsku veselicu.   

svi sudionici planinara

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić