Predstavljanje vodiča pružatelja socijalnih usluga na području Koprivničko-križevačke, Požeško-slavonske i Virovitičko podravske županije, te Priručnika za žrtve i svjedoke u kaznenom postupku trebale su biti teme okruglog stola koji je za danas u pakračkoj gradskoj vijećnici organizirao Centar za podršku i razvoj civilnog društva „Delfin“ , a u povodu Dana otvorenih vrata udruga, koji se od 23. do 25. svibnja obilježava u RH.

okrugli stol

Međutim okruglom stolu se odazvalo tek dvadesetak osoba iz  šest udruga s područja Pakraca i Lipika („Delfin“, Klub žena, SDF, Češka beseda, Antifašisti, Latica) te nekoliko predstavnika institucija (Policijska uprava, Zavod za zapošljavanje, Grad Lipik, Vijeće češke nacionalne manjine, Dom Lipik) što je vidljivo razočaranu moderatoricu Mirjanu Bilopavlović iz „Delfina“ motiviralo da u uvodnim dijelu podsjeti da u Pakracu je registrirano 112, na u Lipiku 73 udruge, ali očigledno bez želje za međusobnom suradnjom i radom u takozvanom civilnom društvu. Stoga je sama podsjetila na sve teži materijalni položaj udruga koji je odnedavno dodatno otežan činjenicom da je Vlada RH odlučila civilnom društvu, dakle udrugama, uskratiti ne mala sredstva iz dijela prihoda Hrvatske lutrije te istaknula da su udruge na razini Hrvatske  za danas pokrenule akciju nazvanu „5 do 12“ čiji dio je i peticija za vračanje institucionalne potpore države radu udruga.

okrugli stol 3

Sudionici okruglog stola koji su se odazvali pozivu kao motiv dolaska najčešće su istaknuli prikupljanje informacija i razmjenu iskustava.

U samom Vodiču na području naše županije kao pružatelji socijalnih usluga evidentirano je osam udruga s područja Pakraca i Lipika, sedam s područja Požeštine te Županijska udruga slijepih. S našeg područja to su „Delfin“, Dom za djecu Lipik, GD HCK Pakrac, Udruga invalida rada,  „Latica“i  Udruga slijepih.