Prihvatom i smještajem sudionika danas započinje planinarska manifestacija „Dani hrvatskih planinara“ koji će se ovog vikenda u organizaciji Planinarskog društva „Psunj“ Pakrac održavati na Omanovcu i okolnim psunjskim obroncima. Riječ je o godišnjem sletu planinara Hrvatske na koji već tradicionalno dolaze i planinari susjedne BiH, a Pakrac je dobio domaćinstvo u povodu  obljetnica: 20 godina od završetka obnove doma, te 120-te obljetnice organiziranog planinarstva u Slavoniji.

Pakrački planinari očekuju da će ovom trodnevnom skupu prisustvovati oko tisuću planinara. Dva tjedna uoči skupa, zauzeta su bili svi smještajni kapaciteti, ne samo na Omanovcu,  nego i na daruvarskom Petrovom vrhu, ali i u Lipiku,  Pakracu pa čak i u đačkom domu. Dio planinara bit će smješten u šatorskom naselju koji će sami podići pokraj planinarskog doma na Omanovcu. Učesnici sami plaćaju smještaj i osiguravaju prehranu, osim jednog obroka koji se sastoji od tradicionalnog planinarskog graha u organizaciji domaćina.

Trodnevni program obuhvaća više poludnevnih planinarskih izleta okolnim stazama od kojih prva započinje već danas u 15 sati, te u subotu u 9,30 sati i u nedjelju u 8,30 sati.  Svečanost otvaranja na kojima će se sudionicima obratiti Hrvoje Kraljević, predsjednik HPS-a, suorganizatora manifestacije i pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević je zakazana za subotu u 17 sati nakon čega će nastupiti KUD „Seljačka sloga“ iz Prekopakre, a  Udruga starih sportova „Slavonac“ iz Našica će demonstrirati svoje vještine.

Zbog ove manifestacije pakrački planinari su tijekom proljeća kroz radne akcije organizirali uređenje prostora i dogradili cijeli niz dodatnih sadržaja kao što je proširenje i osvjetljavanje parkirališta, uvođenje besplatnog interneta, izgradnja novih sportskih terena. Oko doma će ovog vikenda  biti postavljeno više različitih prigodnih izložaba, a zbog  neplanirane utakmice hrvatske nogometne reprezentacije jučer je montiran i video zid, rekao nam je Boro Černi. Lokalni trgovci, ugostitelji, OPG-ovi i udruge će organizirati bogatu ugostiteljsko-turističku ponudu.

Završna svečanost s podjelom priznanja planirana je za nedjelju za 14 sati.

Dio aktivnosti odvijat će se i u samom Pakracu kao što je razgledavanje grada, muzejske izložbe i slično pa ćemo ovaj vikend sretati planinare i u središtu Pakraca, mada niti Pakračanima, ne planinarima,  nije zabranjeno odlaziti na Omanovac i uvjeriti se u raznolikost i bogatstvo planinarskog života i okupljanja.