Za svoj proizvod, rakiju od jabuke, naš sugrađanin Damir Špančić na Danima šljiva u Siraču 1. rujna osvojio je drugo mjesto i srebrnu diplomu.

Kako nam je rekao ovaj odnedavno umirovljeni hrvatski branitelj, ovim uspjehom je i sam pomalo iznenađen.

Damir u pečenju rakije nije „novi“ čovjek mada mu je ovo prva rakija koju je samostalno ispekao. Do ovog proljeća godinama ranije je asistirao pokojnom ocu Tomislavu, bratu Ivici i tastu Marku koji su u tom poslu imali glavnu riječ. No, ove godine je igrom slučaja ostao u tom poslu sam, pa mu je ovo priznanje tim draže.

????????????????????????????????????

Rakija od jabuka se u kući Špančić peče oduvijek. Iza kuće pored vatrogasnog doma na kraju Obale Petra Krešimira IV na broju 25, uz Pakru proteže se, za gradske prilike veliko poljoprivredno imanje čiji jedan dio popunjavaju stabla jabuke. Dvadesetak starih stabala, starih sorti  Špančići su dopunili s još oko 30 novih stabala, a Damir još oko 15-tak stabala ima na svom obiteljskom imanju u Prekopakri, u predjelu zvanom Rebinac.

Supruga Dubravka i Damir imaju registriran OPG, a od Dubravkina oca Marka Matijaševića su na korištenje dobili rakijski kotao koji je, što se tiče porezne uprave i carine, uredno registriran. Osim jabukovače, Špančići oduvijek peku još nekoliko vrsti voćnih  rakija koristeći kao bazu lozovaču (komovicu) od grožđa iz Damirovog vinograda na Rebincu, sve u malim količinama i za osobne potrebe.

Jabuke su prošle zime dugo bile pod komom, oko 3 mjeseca, nakon čega je Damir tek rano proljetos ispekao oko 45 litara rakije. U kom je dodao, o odnosu na ukupnu masu samo oko pola posto šećera, mada pravila struke dozvoljavaju i veće količine, a kao jedinu specifičnost naglašava da uvijek jako pazi na čistoću posuda i alata koje koriste, od mlina u kojem je samljeo plodove, do kaca u kojima odlaže kom. Ispečena rakija je oko dva tjedna, radi boje i arome, odležala u bagremovom buretu i nakon toga ju je flaširao.

Konačni rezultat, žuta rakija jačine 19 gradi, je bio jako dobar i svi koji su probali rakiju su pohvalili njen izgled (boju i bistrinu) i okus. Damir se kod organizatora manifestacije „Dani šljiva“ raspitao o propozicijama i sastavu ocjenjivačkog suda i kada ga je načelnik Branimir Miler uvjerio da je to ozbiljan posao kojeg su se prihvatili stručni tehnolozi prihvatio je izazov i prijavio svoju rakiju za natjecanje. Bio je ugodno iznenađen plasmanom na drugo mjesto. Također je doznao da osim broja bodova je stručno povjerenstvo za svaki uzorak napisalo i nekoliko rečenica opisne ocjene s pohvalama i primjedbama koje će, kada se kod organizatora smire poslovi, otići pogledati kako bi dogodine još popravio svoj proizvod za što će ove godine, s obzirom da je njegov voćnjak stradao krajem travnja od mraza, morati kupiti jabuke.

Bez obzira na ovaj uspjeh pečenje rakije kod Špančićevih će i dalje ostati obiteljski posao čiji će se rezultat kušati u krugu prijatelja i obitelji bez ikakve želje za komercijalizacijom.