Dolazimo iz golgote Jasenovca. Tamo su stradali brojni ljudi. Koliko točno, zna samo Gospon, ali četiri su godine dolazili u kolonama. Razlog njihovog stradavanja je bilo pravoslavlje i pljačka materijalne imovine.

Bolje je trpjeti zločine nego ih činiti. Trpljenje je privremeno, a samo Gospon zna što čeka one koji su ih činili. Zato se nećemo svetiti. Ali  nećemo zaboraviti to sveto mjesto gdje počivaju mošti tih stradalnika, poručio je danas Irinej, patrijarh Srpske pravoslavne crkve  s prozora Vladičanskog dvora okupljenim pravoslavnim vjernicima u dvorištu Vladikinog dvora u Pakracu.

srpski-irinej

Povod njegovom dolasku i okupljanju pravoslavnih vjernika u središtu Pakraca je bila završetak obnove južnog krila Vladikinog dvora, pakračkog spomenika kulture, a ova svečanost, nakon jutarnjeg bogoslužja  u Jasenovcu odakle su pravoslavni vjernici došli u Pakrac oko 13 sati u 10 autobusa i 30-tak automobila okupila je izuzetno visoke pravoslavne dužnosnike  gotovo svih europskih pravoslavnih nacionalnih crkava na čelu s Bartolomejom o čemu je Irinej u Pakracu rekao „rijedak događaj u historiji pravoslavlja da nas je posjetio carigradski patrijarh“.

carigardski9bartolomej

Irinej, koji je Pakracu bio u veljači ove godine i rujnu 2014. prilikom ustoličenja slavonskog vladike Jovana izrazio je zadovoljstvo što „vidi da se ruševine koje su još uvijek ruševine, ali se obnavljaju“ i izrazio nadu da se tako obnavljaju i životi ljudi poželjevši da se ovo zlo nikada više ne ponovi.

skvorcevic-zupnik-i-valdika

Osim brojnih pravoslavnih dužnosnika činu posvećenja budućeg ureda pakračke episkopije i vladike Jovanu nazočili su i dužnosnici više nadležnih ministarstva Republike Hrvatske, Republike Srpske i Republike Srbije, koja je također uz Ministarstva kulture RH u proteklih nekoliko godina sudjelovala u investiciji vrijednoj oko 1,5 milijun kuna obnove ovog dijela Vladikinog dvora. Uz nekoliko saborskih zastupnika iz prošlog saziva, te Gorana Labusa, pakračkog dogradonačelnika iz redove srpske nacionalne manjine, svečanosti je prisustvovao i požeški biskup dr. Antun Škvorčević, pakrački župnik Matija Juraković, predstavnici drugih crkava, ali i različitih sfera  društvenog života poput admirala Davora Domazeta Loše.

irinej-i-pakracki-poatrijarh

Tijekom poslijepodneva kada većina crkvenih i državnih dužnosnika odu, vladika Jovan i biskup Škvorčević posvetit će krst (križ) svecu Vladimiru Jovanu,  ovog ljeta sagrađen na vrhu Kalvarija, jugoistočno od saborne crkve sv. Trojice, nedaleko nekadašnjeg Vladikinog ljetnikovca. Riječ je o svecu, dukljanskom knezu čiji mošti počivaju u Albaniji, kojeg štuju sve tri najbrojnije crkve na Balkanu, a kojem se ove godine navršava točno tisuću godina od smrti.

kriz-vladimiru-jovanu