Današnji datum pamtimo kao najtragičniji dan za branitelje Pakraca, kada je 6. listopada 1991. godine rano ujutro neprijatelj rasporedio pješaštvo u cilju opkoljavanja Pakraca, Prekopakre i Lipika, a tri dana kasnije neprijateljski obruč  je probijen. Tog kobnog dana ubijeno je 19 hrvatskih branitelja, 4 civila, a 12 branitelja je ranjeno. Rečeno je to danas kod kapele sv. Franje Asiškog na komemorativnom skupu u Gornjoj Obriježi povodom 25. godišnjice ove tragedije.

dsc_7162

O samim događanjima koji su prethodili tog dana, kao i o pogibiji 19 hrvatskih vitezova, govorio je Božidar Lujanac, tadašnji zapovjednik badljevačke samostalne satnije Zbora narodne garde koja je sudjelovala u akciji oslobađanja ceste kroz Batinjane još jednom apelirajući da se ispravi nepravda prema pakračkom ratištu i pakračkim braniteljima istaknuvši kako je krajnje vrijeme da se pokojnom Stipi Šircu čin generala koji je svojom hrabrošću, odlučnošću i znanjem stao u obranu svoje domovine. „Ovdje demantiram  sve one koji tvrde da nije bilo organizirane obrane Pakraca. Pakrački branitelji spriječili su prodor banjalučkog korpusa do Virovitice i stvorili mogućnost Hrvatskoj vojsci da uspješno provede oslobađajuće akcije „Papuk 91“, „Otkos 1“ i „Otkos 2“, dodao je Lujanac.

dsc_7159

O značaju žrtve palih branitelja, kao i obvezi prenošenja istine o svim događajima na našem području u Domovinskom ratu, govorio je lipički gradonačelnik Vinko Kasana dok je pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević posebno pozdravila pakračke i lipičke osnovnoškolce te srednjoškolce koji su i ove godine nazočili komemoraciji. „Vi, djeco, morate biti ponosni što ste danas ovdje, što živite  u Pakracu i  Lipiku upravo zbog sve žrtve koju su podnijela ova dva grada. Vas, hrvatske branitelje, pozivam da od iduće godine napokon počnemo organizirati okrugle stolove gdje ćete vi govoriti istinu o Domovinskom ratu kako bismo zapisali sve ono što ste doživjeli“, istaknula je Blažević.

dsc_7169

Požeško- slavonski župan Alojz Tomašević istaknuo je zaslugu Zapadne Slavonije u obrani domovine, a hrvatski branitelji  dali temelje hrvatske države. „Očekujem da budući ministri daju odgovore i ugrade u povijesne udžbenike samo istinu. Znamo tko je bio agresor, a tko branio svoju domovinu. Hrvatska država je plaćena krvlju samo zato jer smo branili svoje“, poručio je župan Tomašević.

Prije svečane komemoracije izaslanstva gradova, županije te predstavnici braniteljskih udruga položili su vijence i zapalili svijeće na spomen obilježjima u Batinjanima, Velikom Banovcu i Gornjoj Obriježi, a svetu misu zadušnicu za sve poginule predvodio je obriješki župnik Mario Rašić.

Ove godine organizaciju komemoracije, kojoj su uz uzvanike prisusvovali i obitelji poginulih branitelja, preuzela je Udruga djece branitelja Domovinskog rata Pakrac.

dsc_7158