Dr. Veljko Đorđević, psihijatar i ravnatelj Zagrebačkog instituta za kulturu zdravlja, njegova zamjenica psihijatrica dr. Marijana Braš, dr. Jadranka Pavić, pročelnica Katedre za zdravstvenu njegu Zdravstvenog veleučilišta te novinar Glasa Koncila Vlado Čutura jučer su obišli zgradu psihijatrije u Pakracu kako bi se upoznali s detaljima akcije evakuacije pakračke psihijatrije u Domovinskom ratu.

Kako nam je rekla dr. Marijana Braš, povod ponovnom dolasku u Pakrac nakon sudjelovanja na obilježavanju 25. obljetnice evakuacije pakračke psihijatrije, jesu prvi koraci budućeg projekta, između ostalog, i knjige svjedočanstava o evakuaciji duševnih bolesnika iz pakračke bolnice gdje bi se istaknula hrabrost branitelja i zdravstvenih djelatnika.

„Želja nam je da se o toj akciji kao najboljem primjeru psihijatrijske etike bez granica čuje, ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu, da na taj način pomognemo i potaknemo da se nešto napravi i po pitanju same zgrade psihijatrije odnosno da se iz nečeg tužnog i potresnog napravi nešto pozitivno“, istaknula je dr. Braš dodajući kako je jedan od planova da se ova akcija i ovi prostori unesu kao predmet terenske nastave za studente Medicinskog fakulteta i edukacije budućih liječnika psihijatara.

I dr. Veljko Đorđević istaknuo je zatečenost činjenicom da je o tome ostalo vrlo malo zapisanog nazvavši ovu akciju koja se dogodila u večer 29. rujna 1991. epopejom čovječnosti, ne samo u našem Domovinskom ratu.  „Zato bi se medicinska etika trebala predavati iz Pakraca, sa mjesta najhumanijeg  podviga branitelja i zdravstvenog osoblja, akcije nezapamćene u svjetskim razmjerima“, dodao je dr. Đorđević.

U obilazak zgrade pakračke psihijatrije goste iz Zagreba poveli su medicinska sestra Olja Zelić koja je govorila o teškoćama života unutar zidina bolnice posljednjih dana pred evakuaciju koje su pacijenti i osoblje proveli pod stalnom četničkom paljbom s minimalnim količinama hrane i vode,  dok je Josip Huška, jedan od sudionika same akcije, ispričao tijek transporta pacijenata od kojih su mnogi bili nepokretni ili polupokretni.

Tom prilikom je gradonačelnica Anamarija Blažević istaknula i postojanje planova za napuštene objekte stare bolnice odnosno prenamjenu u studentski dom i zdravstveni studij.