Pakračku je osnovnu školu jučer posjetio Damir Hoyka, možda najbolji, a svakako jedan od najpopularnijih fotografa u Hrvatskoj. Hoykin razlog posjeta Pakracu je trinaestogodišnja Sara Marin, učenica sedmog razreda OŠ braće Radića, koja je kroz projekt Jane „Probudi anđela u sebi – ispuni želju“ izrazila želju da je posjeti kakav vrsni znalac fotografije i uputi u tajne fotografiranja.

hoyka-1

Sara se u slobodno vrijeme bavi fotografijom i iza sebe ima popriličnu arhivu fotografija razne tematike s kojom je i upoznala Hoyku te ga zamolila da ih zajednički prokomentiraju. Kroz polusatno seciranje foto uradaka, simpatični i rječiti fotograf je uz pohvale fotkama ukazao na eventualne elemente koje u budućnosti treba usavršiti, te Saru usmjerio kako i na koji način razvijati svoj talent.

„Žicu imaš, to se odmah vidi. Možda bih ja, da sam na tvom mjestu, poradio na objektu koji fotografiraš. Ako je osoba, obuci je u boje koje želiš, izbaci suvišnje detalje s fotografije. Cjelokupna fotka, da bi u konačnici bila kvalitetna, traži više vremena od samog škljocanja. Ona traži posla i prije samog snimanja, a može se doraditi i poslije u programu poput Photoshopa. Sve to mi, fotografi, koristimo“, samo su neke od sugestija koje je Hoyka prišapnuo zadovoljnoj Sari, koja je upijala svaku riječ renomiranog učitelja.

Zadovoljan spoznajom da Sara odlično govori engleski jezik, uputio je mladu Pakračanku da sve foto - probleme rješava na internetu gdje postoje svi odgovori, samo ih treba potražiti na pravim adresama. Sa poznavanjem engleskog pola je posla gotovo. Do kraja dvosatnog druženja, koliko je Hoyka odvojio za svoju buduću kolegicu, zajedno su snimili nekoliko fotografija okoliša pakračke škole sve u pratnji jučerašnjih domaćina Sanje Delač, ravnateljice osnovne škole sa suradnicima.

„Talenta ima, Sara se sad treba dalje usavršavati, a zajedno smo dogovorili nekakve smjernice kojih se treba držati kako bi danas, sutra postala kvalitetan fotograf i uživala skupa sa svima oko nje u kvalitetnim fotografijama“, zaključio je Hoyka.

hoyka-3