Više od 300 osoba svih uzrasta iz 32 planinarska društva, od čega 3 iz Slovenije te desetak drugih udruga sudjeluje  na 21. memorijalnom planinarskom pohodu „Fokina staza“.

Planinarsko društvo Psunj Pakrac od 1996. godine organizator je ovog najmasovnijeg zimskog planinarskog pohoda u ovom dijelu Hrvatske u znak sjećanja na svog predratnog člana Marijana Kulhavija Foku koji je zajedno s bjelovarskim braniteljima Ivanom Bedekovićem, Antom Ćurićem, Franjom Gašparom, Draženom Hudecom, Željkom Novoselom i Darko Perošem poginuo u četničkoj zasjedi 29. prosinca 1991. godine u sjevernim pakračkim vinogradima.

Pohod je krenuo u 10 sati s glavnog gradskog trga, a prva okrjepna stanica je bila već tradicionalno kod kapele sv. Roka na imanju Blanke i Srećka Brusa  gdje su počašćeni toplim napitcima i domaćim mesnim specijalitetima.

Na mjestu pogibije, kod spomen obilježja minutom šutnje, paljenjem lampiona i polaganjem vijenaca u ime Grada Pakraca i PD „Psunja“ odana je počast braniteljima.

Pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević u pozdravnom obraćanju je istaknula zadovoljstvo i zahvalnost planinarskom društvu, kao i svim sudionicima pohoda što na ovaj način izražavaju dužno poštovanje i sjećanje na ove poginule branitelje. Kako je riječ uglavnom o stanovnicima izvan pakračkog područja podsjetila je da se nalaze u gradu u kojem je počeo Domovinski rat, ali i u gradu koji  je unatoč tome u poslijeratnoj obnovi gurnut u stranu što smeta njegovim stanovnicima, ali ne umanjuje njihovu volju i želju za napretkom što doživljavaju i kao svoju obvezu prema oko 300 poginulih branitelja koji su u Pakrac došli braniti domovinu iz cijele Hrvatske. Uslijed toga, Pakračani u godini imaju puno takvih tužnih dana na koje su istovremeno i ponosni, rekla je gradonačelnica.

Planinare je pozdravio i predsjednik PD „Psunja“ Zoran Milaković.

Planinari u se uputili kroz šumu do planinarskog doma na Omanovcu  gdje  im je ponuđen čaj i planinarski grah, a druženje će nastaviti uz živu glazbu. U propagandnoj ponudi PD „Psunj“  bilo je različitih  suvenira, a najtraženiji su tradicionalni planinarski: nova naljepnica i novi pečat ovog pohoda, majice, kape, amblemi, knjiga o povijesti pakračkog planinarstva Rudolfa Cišpera, letak o povijesti Fokine staze, dnevnik Fokine planinarske obilaznice te novi dnevnik planinarske obilaznice „Planinarski put Psunjem“.