Mladi golman Hajduka Roberto Zanetti najbolji je sportaš Grada Pakraca u 2016. godini, a tako je na sjednici održanoj 13. veljače odlučilo povjerenstvo sastavljeno ispred Sportske zajednice Grada Pakraca i Pakračkog lista.

Povjerenstvo u kojem su tri člana imenovala Sportska zajednica (Denis Relota, Sadmir Delihodžić i Tomislav Lukestić) te dva uredništvo Pakračkog lista (Marijan Prohaska i Dinko Kliček) među pet kandidata maksimalni broj bodova (25) u tajnom glasovanju  dodijelio je Robertu Zanettiju. Drugoplasirani je bio kuglač Antonio Juranović s 10 bodova, a iza njega su se plasirali sportski ribolovac Dejean Vondrak, streličarka Mirela Miletić i motorist Matija Tessari.

Pakrački list provodi izbor sportaša godine od 1992. godine po istom principu: sportski klubovi s područja Grada ističu kandidate, a povjerenstvo između istaknutih kandidata bira najboljeg.

Ove godine je to Roberto Zanetti u čijoj kandidaturi  njegov klub  NK Hajduk Pakrac istaknuo da je riječ o vrlo mladom sportašu, u dobnoj kategoriji još ove sezone junior, koji je već nakon prve sezone boravka u klubu se izborio za status prvog golmana seniorskog sastava pri čemu je prema riječima i sportskih protivnika u ligi riječ o najkvalitetnijem golmanu  Međužupanijske lige Slavonije i Branje   koji je uvelike zaslužan za dobre rezultate NK Hajduka lani: četvrto mjesto na kraju natjecanja u ligi za sezonu 2015/2016. godine, odnosno sedmo mjesto u jesen 2016. godine pri čemu je znatno doprinio i osvajanju naslova jesenskog prvaka županijske lige juniorske selekcije Hajduka. Osim što je dobar golman, riječ je o kompletnom sportašu, redovitom na treninzima izuzetno discipliniranom, skromnom i kolegijalnom članu kluba i time omiljenom članu sastava Hajduka, piše i obrazloženju kandidature.

Priznanje svim kandidiranim

U sportu uvijek pobjeđuje samo jedan. No i ostala četiri kandidata trebaju biti ponosna na ovu kandidatura jer je i ona nagrada. Tim više jer su ih kandidirali i prepoznali njihovi najbliži sportski suradnici, klupske  kolege čime su nagradili njihov rad, rezultate, sportski i  ljudski  pozitivan odnos prema sportu i kubu u prošloj godini. Uostalom Dejan Vondrak  je već dobio dva puta  (1999. i 2004. godine)  titulu sportaša Grada Pakraca.

Unazad pet godina  lani je sportaš Grada bio kuglač Zvonko Gnezda, preklani nogometaš Adriano Baškiera, prije toga streličar Zoran Petrović, a godinu dana ranije (2012.) ribolovac Sandi Matijašević. Dakle nikoga i niti  koji sport ne favoriziramo. Izbor je rezultat pristiglih  kandidatura i mišljenja povjerenstva čiji sastav se iz godine u godinu mijenjamo.

Upravo s zbog toga ovogodišnje povjerenstvo je iniciralo razmišljanja da se nakon 24 godine sustav modernizira u pravcu da dogodine uz najboljeg sportaša bira i najboljeg  mladog sportaša, najbolju timsku selekciju pa sportskog djelatnika koji je svojim višegodišnjim  volonterskim radom omogućio sportašima materijalne i druge uvjete za razvoj. Unatoč drugačijim mišljenjima, pakrački sport je volonterski i stoga najvrjednije treba nagraditi na ovaj način. Isto tako istaknut je prijedlog da se broj osoba koji odlučuju o najboljima proširi kroz predstavnike svih pakračkih sportskih klubova, članove Sportske zajednica, sada 17 udruga,  i tako demokratizira izbor najboljih. Sve to je prihvaćeno i do godine ćemo izraditi novi sustav, još bolji, masovniji i demokratskiji koji će „pojačati“ ovu nagradu koja očigledno je i sad cijenjena što pokazuje da kontinuirano iz godine u godinu imamo po četiri ili pet kandidata. Bez ružnih repova i omalovažavanja.

Nagrada Sportaša godine za Grad Pakrac koja se sastoji do tisuću kuna koju unazad dvije godine dodjeljuje Sportska zajednica Grada Pakraca i sportsko priznanje koje već 24 godine dodjeljuje  Pakrački list bit će uručena u ožujku u sklopu obilježavanja Dana Grada Pakraca. Istom prigodom bit će organiziran i okrugli stol, ove godine na temu mogućnosti i potrebe sufinanciranja rada sportskih klubova i izgradnje/modernizacije sportskih objekata kroz fondove/natječaje hrvatskih i međunarodnih institucija. (db).