Grad Pakrac, Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata i Udruga hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika, u suradnji s koordinacijom ostalih udruga proisteklih iz Domovinskog rata Pakraca i Lipika već tradicionalno obilježavaju 1. i 2. ožujka 1991. godine, kao prvi oružani sukob hrvatskih policijskih snaga s naoružanim srpskim ekstremistima, te kao početak oružane borbe hrvatskog naroda za samostalnu i suverenu Republiku Hrvatsku.

Ove godine obilježavanje će imati dodatni značaj  jer je najavljen dolazak predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović.

Predsjednica 1. ožujka (srijeda) dolazi iz Požege i prema najavljenom protokolu zaustavit će se na Bučju kako bi odala počast stradalnicima četničkog logora te u Kusonjima kod kapele Male gospe gdje će odati počast stradalim braniteljima iz 1991. i 1993. godine.

Nakon toga sudjelovat će u „Mimohodu pobjednika“ koji će u 10 sati ispred župne crkve krenuti ka spomen obilježju poginulim braniteljima na Rimokatoličkom groblju gdje će položiti vijence. Nakon toga obići će Muzej vojne i ratne povijesti za čiji postav je nedavno donirala dva eksponata.

U 11, 30 sati održat će govor na svečanom postrojavanju sudionika ispred zgrade PP Pakrac, a službeni posjet Pakracu završava obilaskom bolnice nakon čega odlazi u Lipik.

Obilježavanja 1. ožujka tradicionalno će započeti dan ranije (utorak) kada će s početkom u 18 sati u Hrvatskom domu dr. Franjo Tuđman biti održana svečana akademija „Večer domoljubne pjesme, poezije i proze“. Njen središnji dio bit će proglašenje i uručivanje nagrada učenicima pobjednicima literarnog natječaja na temu „Mladi i Domovinski rat“ koji je tijekom veljače proveden odvojeno u pakračkoj i lipičkoj osnovnoj školi.

Na akademiji će nastupiti učenici i profesori Osnovne glazbene škole Pakrac, Tamburaški orkestar Pakrac i Vokalni sastav „Sveti Matej“ Policijske uprave Bjelovarsko-bilogorske.

Program obilježavanja u srijedu započet će u 9 sati svetom misom u pakračkoj župnoj crkvi, a završit će 5 ožujka (nedjelja) u 17 sati kada će u Sportskoj dvorani Pakraca biti održana revijalna malonogometna utakmica između selekcije Udruge djece branitelja Domovinskog rata Pakrac i hrvatskog prvoligaša Malonogometnog kluba „Futsal Dinama“ iz Zagreba.