Nakon prepoznate potrebe za socijalnom intervencijom odnosno pokrivanjem socijalnih potreba djece predškolske dobi  i direktne potrebe obitelji čija su djeca pripadnici socijalno potrebitih skupina, Grad Pakrac i Dječji vrtić Maslačak započinju suradnju na području socijalne skrbi nastalu po specifičnim iskazanim potrebama pružanja usluga prijevoza djece predškolske dobi koja pohađaju program vrtića u Centru za odgoj i obrazovanje Rudolf Steiner u Daruvaru te pomoći djeci (obiteljima) iz rizičnog razdoblja koje prolaze unutar obitelji, a pohađaju redovni program vrtića.

Suradnja će se odvijati na temelju potpisanog Sporazuma o suradnji za pružanje socijalnih usluga djeci predškolske dobi, a kojega su 27. veljače potpisale Anamarija Blažević ispred Grada Pakraca i Višnja Klobučar, ravnateljica Dječjeg vrtića Maslačak Pakrac. Ovim Sporazumom utvrđuje se suradnja između Grada Pakraca i DV Maslačak za pružanje socijalnih usluga djeci predškolske dobi s područja Pakraca kao javnog i zajedničkog interesa. Cilj suradnje je povezivanje, usklađivanje i suradnja u pružanju efikasnijih socijalnih usluga djeci, a samim time i njihovim obiteljima, uz racionalno korištenje financijskih sredstava i svih drugih raspoloživih resursa.

U svrhu ostvarivanja utvrđenog cilja, DV će obavljati sljedeće zadaće: u okviru raspoloživog broja zaposlenika imenovati osobu koja će svakodnevno vršiti prijevoz djece predškolske dobi koja pohađaju program vrtića u Centru za odgoj i obrazovanje Rudolf Steiner u Daruvaru (prijevoz podrazumijeva odvoz i povratak djece u obveznoj pratnji barem jednog roditelja) te pružiti uslugu pohađanja redovnog programa vrtića bez naknade djeci koja prolaze posebno osjetljiva i rizična razdoblja unutar obitelji. Ova socijalna usluga omogućit će se tijekom pedagoške godine jednom djetetu po preporuci Upravnog vijeća Vrtića i uz mišljenje Centra za socijalnu skrb Pakrac.  Zadaća Grada je suradnja s Vrtićem, a osobito osigurati suglasnosti roditelja predškolske djece koja su obuhvaćena ovom suradnjom te izvještavanje javnosti o zajedničkim rezultatima kao i prikupljanje podataka o specifičnim socijalnim potrebama za djecu predškolske dobi na području Grada te donošenje odluka o sufinanciranju socijalnih usluga većeg opsega. Financijska sredstva za provedbu ovog Sporazuma Grad Pakrac će osigurati u okviru proračuna za svaku kalendarsku godinu nakon prikupljanja svih potrebnih informacija; njihove stručne i objektivne obrade od strane Vrtića temeljem koje će gradonačelnik donijeti odluku o pružanju socijalnih usluga djeci predškolske dobi u toj kalendarskoj godini, a plan je započeti provedbu već 1. ožujka ove godine, stoji u potpisanom Sporazumu.

Ravnateljica DV Maslačak Višnja Klobučar je u svom obraćanju naglasila kako su djeca na prvom mjestu, a da se prostora i vremena za humanitarno djelovanje, s obzirom da se ukazala potreba za tim, uvijek može naći. Humanitarno djelovanje ne obuhvaća isključivo točke ovog Sporazuma nego i sve druge socijalne prepreke koje mogu zahvatiti društvo i stoga je kazala kako je Vrtić uvijek na raspolaganju i otvoren za suradnju, a sve u želji da se olakša djeci i njihovim obiteljima.

Ovaj hvalevrijedan pothvat je pokrenut na inicijativu potrebitih obitelji i Dječjeg vrtića Maslačak, a s oduševljenjem prihvaćen od strane Anamarije Blažević, obnašateljice dužnosti gradonačelnika Grada Pakraca, koja je ovom prilikom istaknula kako je Grad na raspolaganju svima, a posebice mladim obiteljima kada su u pitanju socijalno osjetljive teme te pozvala sugrađane da se bez ustručavanja obrate za pomoć ukoliko postoji nekakav problem te vrste, a njegovo rješavanje dosada nije regulirano. Zahvalila je i Centru za socijalnu skrb Pakrac na suradnji i usmjeravanju na poboljšanje, ali i rješavanje socijalnih problema te pružanju usluga potrebitima na našem području, a kako je navela, Sporazum je potpisala s posebnim zadovoljstvom.